Meteorološka pomlad se ne začenja povsem spodbudno

Meteorološka pomlad se začenja bolj dinamično, kar se, med drugim, za ta letni čas tudi spodobi, toda v prihodnjih dneh sončnega vremena ne bo ravno veliko.

PRIMORSKA > Prej kot sonce bi lahko omenjali spremenljivost ali oblačnost. Temperature pa bodo kar visoke, marsikje bomo namerili najvišje vrednosti v letošnjem letu, zlasti ob koncu tedna pa ne bo manjkalo niti dežja.

Šlo bo za kar pestro vremensko sliko pod vplivom jugozahodnih vetrov, ki bodo iznad Sredozemlja prinašali vlažen in za ta čas kar topel zrak. V soboto in nedeljo pa bo na vreme pri nas vplivala globoka višinska dolina z vremensko fronto, ki jo bodo spremljali okrepljeni južni vetrovi.

Vpliv vlažnih jugozahodnih tokov

Vremenska slika bo še najbolj umirjena danes, ko bo še pod delnim vplivom včerajšnjega prehoda vremenske fronte in kratkotrajne okrepitve šibkega anticiklonskega območja. Od jutri dalje pa bo vpliv jugozahodnih tokov postopno večji. Globoko ciklonsko območje, ki bo nastalo nad Britanskim otočjem, bo segalo vse do severnoafriških predelov, od koder bo proti nam preusmerjalo vlažen in topel sredozemski zrak. Sekundarni ciklon, ki bo nastal nad Sredozemljem, pa bo v soboto dosegel naše kraje.

Ob morju bo v soboto manj dežja

Sobota in nedelja bosta povečini oblačni in deževni. Na možne, nekoliko manj vztrajne padavine, zlasti ob morju, in na morebitno občasno spremenljivost kaže zlasti v soboto, ko bo zapihal okrepljen jugovzhodni do jugozahodni veter, ki bo prinašal za ta čas topel in ponekod nekoliko manj vlažen zrak. Živo srebro se lahko v Istri povzpne nad 15 stopinj Celzija, občasno lahko doseže 17 stopinj Celzija. Padavine bodo najbolj vztrajne in pogoste v predalpskem in alpskem svetu. Meja sneženja bo povečini nad višino 1500 metrov.

V nedeljo bodo padavine, kot kaže, nekoliko pogostejše in vztrajneše. Meja sneženja se bo čez dan nekoliko spuščala, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek bo lahko snežilo niže od nadmorske višine 1000 metrov.

Hitre in izrazite spremembe

Sicer pa je bilo v teh dneh dogajanje najbolj živahno v višjih slojih ozračja, kjer so bile temperaturne spremembe izrazite in nagle. Pretekli četrtek smo poročali o višinski ohladitvi, kar se je nato tudi zgodilo, sledila je otoplitev, ob včerajšnjem prehodu vremenske fronte pa nova ohladitev. V prizemlju smo to občutili v glavnem bolj posredno in predvsem zaradi večje ali manjše stanovitnosti, včeraj dopoldne tudi zaradi prehodnega upada temperature. Ozračje je bilo v višinah najtoplejše v nedeljo, ko je bila vremenska slika zelo umirjena in stanovitna. Ničta izoterma se je v nedeljo povzpela do nadmorske višine 3248 metrov in je bila za skoraj 1800 metrov višja od dolgoletnega povprečja. Včeraj opolnoči jo je radiosonda iz Rivolta pri Vidmu v sosednji Furlaniji Julijski krajini izmerila na višini 1815 metrov, a se je spuščala.

Omembe vredni so bili v teh dneh tudi okrepljeni južni vetrovi. Jugozahodnik in jugovzhodnik sta v Tržaškem zalivu, zlasti jugozahodnik tudi ponekod v notranjosti države, dosegala in ponekod presegala hitrosti okrog 70 km/h. Temu primerno je bilo občasno povečano valovanje morja.

Postopno bo več oblačnosti

Danes in jutri bo torej postopno več oblačnosti, jutri bo ozračje tudi nekoliko bolj vlažno. Ponekod ne gre izključiti občasnega rosenja. V soboto in nedeljo pa bo povečini oblačno z občasnimi padavinami in morebitnimi občasnimi vmesnimi obdobji spremenljivosti.

BRA


Najbolj brano