Voda zalivala stanovanja, kleti in garaže

Zaradi obilnega deževja v noči na nedeljo so največ nevšečnosti občutili na severnem Primorskem. Od tod namreč prihaja največ poročil o zalivanju objektov in plazovih. Kljub temu večje škode ni bilo. Močneje so naraščale reke v porečju Idrijce, danes pa bodo naraščale tudi reke v južni in osrednji Sloveniji.

Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Rakitovec
Fotografija je simbolična. Foto: Pgd Rakitovec

SLOVENIJA > Na cesti Idrija-Razpotje se je sprožil zemeljski plaz, nanos in podrto drevo pa sta poškodovala osebno vozilo. Nedaleč stran v Srednji Kanomlji se je sprožil plaz za stanovanjsko hišo. Gasilci so prekrili plaz z zaščitno folijo in uredili odtekanje vode, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje.

Narasle vode presenetile dva voznika

V Cerknem je voda zalila del strojnice mini hidroelektrarne, gasilci pa so nato v poplavljeni prostor postavili črpalke. V Čepovanu v občini Nova Gorica je poplavilo proizvodne prostore lesno predelovalnega obrata, gasilci pa so s svojim posredovanjem preprečili podoben scenarij v proizvodnih prostorih tovarne Imok v Dolenji Trebuši v občini Tolmin.

Intervencije gasilcev zaradi zalitja predvsem pritličnih delov stanovanjskih hiš so bile potrebne še v Dolenji Trebuši, v Podsabotinu v Brdih, v Čepovanu in Prvačini v občini Nova Gorica ter v Renškem Podkraju v občini Renče. V več krajih pa so gasilci s preusmerjanjem meteorne vode preprečili zalivanje objektov.

Narasle vode na vozišču so ponoči presenetile dva voznika osebnih avtomobilov, ki sta na cesti Okroglica-Vogrsko obtičala na vozišču, a so gasilci nato avtomobila odstranili z vozišča.

Ponoči je tudi pihalo. Zaradi močnega vetra se je tako v Begunjah pri Cerknici podrlo drevo, ki je pri tem padlo preko električnega droga in potrgalo električne vodnike. Zaradi kratkega stika in iskrenja je zagorela trava. V bližini sta se na relaciji Topola pri Begunjah-Cajnarji zaradi močnega vetra podrli smreki. Tudi na cesti Podvelka-Ribnica na Pohorju sta se preko cestišča in električnih drogov podrli drevesi. Večjih posledic kljub temu ni bilo.

Reke še naraščajo, narastejo in poplavijo lahko tudi hudourniki

Po podatkih Oddelka za hidrološko prognozo Agencije za okolje so v preteklih urah močneje narasle reke na porečju Idrijce, predvsem Trebuša, ki je na vodomerni postaji Dolenja Trebuša za kratek čas presegla pretok 100 kubičnih metrov na sekundo in je nato pričela rahlo upadati. Hitro narašča tudi reka Idrijca v svojem spodnjem toku. Prav tako še zmerno naraščajo reke na Bovškem in Bohinjskem ter na območju Škofjeloškega hribovja ter na Vipavskem. V prihodnjih urah se bo naraščanje rek na zahodu države nadaljevalo, pri tem lahko posamezne reke poplavijo.

Danes sredi dneva bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale.

Danes bodo naraščale tudi reke v južni in osrednji Sloveniji, čez dan pa tudi drugod po državi. Ob nevihtah in močnejših nalivih lahko hitro porastejo manjši vodotoki in hudourniki ter pri tem tudi poplavijo. Čez dan bo močneje narasla tudi Sava v srednjem in spodnjem toku. Kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke ter reke na severovzhodu Slovenije pa bodo dosegle največje pretoke predvidoma v ponedeljek.

STA


Najbolj brano