Mesić: Joras očitno ni nor

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes zanikal trditve Joška Jorasa, da je Jorasu plačal odškodnino z obrestmi zaradi razžalitve. Kot je Joras v petek dejal, je zagrebško sodišče junija potrdilo izvršitev sodbe okrožnega sodišča v Kopru, ki je postala pravnomočna že leta 2012, in izvedlo rubež na Mesićevo pokojnino.

Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes zanikal trditve Joška Jorasa, da je Jorasu plačal odškodnino z obrestmi zaradi razžalitve Foto: Arhiv Pn
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić je danes zanikal trditve Joška Jorasa, da je Jorasu plačal odškodnino z obrestmi zaradi razžalitve Foto: Arhiv Pn

ZAGREB > "To je cirkus," je dejal Mesić, ki je večkrat ponovil, da koprsko sodišče ne more biti pristojno za dogodek, ki se je zgodil na Hrvaškem.

"Izjavo o gospodu Jorasu sem povedal na otoku Braču in sem hrvaški državljan. Tudi hiša gospoda Jorasa je še zmeraj na Hrvaškem. Zato je za zadevo lahko pristojno samo hrvaško sodišče, " je pojasnil.

Po njegovem mnenju se poskuša prek banalne izjave izpostaviti politično vprašanje in prejudicirati meddržavno mejo, o kateri bo odločalo arbitražno sodišče.

Mesić je avgusta 2004 na novinarsko vprašanje, kaj si misli o Jorasovem zapiranju mejnega prehoda Sečovlje s premikom cvetličnih korit, dejal, da je Joras "norček v funkciji nekoga drugega". Dejal je tudi, da je nedopustno, "da nekdo zapira ceste in prenaša del ozemlja v drugo državo". Če želi Joras "živeti v drugi državi", ga je pozval, "naj proda svojo hišo in jo kupi tam, kjer želi živeti".

Kot je Mesić danes dodal, niti med predsedniškim mandatom in niti potem ni prejel nobenega povabila, da bi med sojenjem pričal na koprskem sodišču. V Kopru tudi niso predstavili kakršen koli dokaz, da bi Joras zaradi Mesićeve izjave trpel duševne bolečine.

Po Mesićevi oceni so slovenski mediji tudi napačno prevedli besedo "redikul" kot norček, saj, kot je danes izjavil, ta beseda ni nujno slabšalnega pomena in lahko pomeni tudi zelo nadpovprečno inteligentno osebo.

"Joras očitno ni nor, saj popolnoma razumem njegove želje. Gre za finega gospoda, a se ne razume v pravo. Jaz sem sicer pravnik," je še dejal Mesić.

Na Jorasove trditve, da je na podlagi pravnomočne odločitve sodišča v Kopru prejel nakazilo 2000 evrov odškodnine in 2080 evrov obresti, je Mesić ocenil, da se vedno najdejo dobri ljudje, ki pomagajo drugim v stiski, posebej v težkih gospodarskih okoliščinah, kot so zdaj. Dodal je tudi, da ima informacije iz hrvaške odvetniške zbornice, da bodo Jorasovo tožbo umaknili, o čemer naj bi obvestili tudi zagrebško sodišče.

Joras je v petek izpostavil, da tudi zagrebško sodišče manipulira z zadevo, saj je o odločitvi sodišča izvedel posredno, ko je prejel zahtevo za plačilo sodne takse v višini 275 kun. Hrvaško pravosodje tako še vedno "dela vse mogoče", da le ne bi formalno priznali, da "vse to, kar počnejo, počnejo na ozemlju Republike Slovenije", je povedal.

Joras bo od sodišča tako zahteval tudi formalni sklep, na podlagi česa je sprejelo odločitev, da mu mora Mesić plačati odškodnino.

Joras je novembra 2004 na okrožnem sodišču v Kopru proti Mesiću vložil tožbo, v kateri je zaradi posega v dostojanstvo ter kršitve časti in dobrega imena zahteval plačilo odškodnine v višini današnjih 20.864,63 evra. Sodišče je nato presodilo, da mu mora Mesić plačati odškodnino v višini 2000 evrov. Sodba je postala pravnomočna maja 2012.

STA


Najbolj brano