Mesec: Velik del IDS podpira začetek pogajanj o združevanju

Na kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) jim ni uspelo preveriti podpore združevanju v eno stranko ZL, a je vodja IDS in poslancev ZL Luka Mesec prepričan, da velik del članov podpira začetek pogajanj o tem procesu. Kot je poudaril v pogovoru za Mladino, je prihodnost v enotni levici. Trenutno iščejo najboljši način za odločanje.

Na kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) jim ni 
uspelo preveriti podpore združevanju v eno stranko ZL, a je 
vodja IDS in poslancev ZL Luka Mesec prepričan, da velik del 
članov podpira začetek pogajanj o tem procesu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Na kongresu Iniciative za demokratični socializem (IDS) jim ni uspelo preveriti podpore združevanju v eno stranko ZL, a je vodja IDS in poslancev ZL Luka Mesec prepričan, da velik del članov podpira začetek pogajanj o tem procesu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Po besedah Mesca je IDS trenutno v fazi iskanja najboljšega načina, na katerega se bo članstvo odločilo o združevanju. Zgodovinske okoliščine kličejo po močni in enotni levici, je poudaril.

Očitke, da naj bi ga IDS izvrgla, je označil za konstrukt senzacionalističnih medijev, ki se ne sklada z dejstvi. "Ostajam koordinator stranke. V njej smo različnih mnenj, toda prepričan sem, da velik del članstva podpira začetek pogajanj o združevanju. Tega nam na kongresu ni uspelo preveriti, a bomo kmalu," je pojasnil v intervjuju.

Nekateri člani IDS so šli “onkraj mej sprejemljivega”

Kot je dejal, so nekateri člani IDS v nasprotovanju šli "onkraj mej sprejemljivega". Takšno ravnanje obsoja, kar je zapisal tudi v pismu članom, s tem pa se bodo ukvarjali pristojni strankini organi.

O omejitvah parlamentarnega boja je dejal, da je v zdajšnjih okoliščinah mogoče biti radikalen le, če si hkrati parlamentaren. "Radikalnost na jeziku ni veliko več kot poza. Radikalnost v praksi šteje. Ta pa ima vgrajeno zahtevo po tem, da si zmožen udejanjati družbene spremembe," je dejal.

Levica mora po njegovih besedah vedno imeti ogledalo, saj sta demokratična razprava in kritika način odločanja v socialističnih organizacijah. Kritika pa mora biti produktivna in vsebinska, ne razdiralna in rušilna. ZL je po njegovih besedah sicer ena od bolj demokratičnih struktur v slovenski družbi, saj ima notranjo demokracijo, kolektivno vodstvo in koalicijsko formo.

V zadnjem času se na levici na praktični ravni dogajajo regresije v anarhizem

Izrazil je tudi bojazen, da se v zadnjem času na levici na praktični ravni dogajajo regresije v anarhizem. Kot je opozoril, so ga leta izkušenj naučila, da sprememb v družbi ni mogoče uveljaviti, če za njimi ne stoji realna družbena moč. "Zato smo ustanovili politično stranko, ZL in parlament pa nam dajeta moč, da smo lahko radikalni v praksi, ne le na jeziku. Če se odrečemo tej moči, smo spet nazaj tam, kjer je bila slovenska levica 25 let," je poudaril. "Brez družbene moči je vseeno, ali smo vsako soboto z rdečimi zastavami na Kongresnem trgu."

Zanikal je tudi očitke, da je izdal socializem in da ustvarja kult osebnosti. "Opazke seveda letijo z vseh strani, ampak se nanje ne oziram pretirano. Koliko je v njih resničnega, govori moje delo," je dejal. "Mislim, da vsak dan s svojim delom dokazujem polno zavezanost socialističnemu projektu, to pa seveda ne pomeni, da ne delam napak. A konkretna dejanja je treba misliti z vidika socialistične strategije," je poudaril.

Kritika se po njegovih besedah vse bolj nagiba k izničevanju parlamentarnega dela in nekritičnemu poveličevanju protestniških gibanj. Kot je poudaril, je pomembno oboje, zato je treba misliti oboje skupaj.

STA


Najbolj brano