Meja za regres pri 850 evrih?

Na včerajšnjem vrhu koalicije, na katerem so se poslanci predvsem seznanjali s predlogi za rebalans proračuna, je prvak Desusa dal tudi konkretno napoved upokojencem, da bodo regres dobili tisti, ki imajo največ 850 evrov pokojnine. Posegi v prejemke javnih uslužbencev ostajajo predmet usklajevanj.

Na včerajšnjem vrhu koalicije so se pogovarjali o krpanju proračuna Foto: STA
Na včerajšnjem vrhu koalicije so se pogovarjali o krpanju proračuna Foto: STA

LJUBLJANA > Karl Erjavec, ki mu ni uspelo izpolniti predvolilne obljube o dodatnih 40 milijonih evrov, namenjenih za regres upokojencev v letu 2015, je na včerajšnji vrh koalicije že prišel z okvirnimi izračuni, kako se bo med prejemnike pokojnin razdelilo dogovorjenih 19 milijonov, ki naj bi jih upokojenci le dobili. Priboljšek naj bi šel vsem, ki imajo največ 850 evrov pokojnine, še dodatni del pa bi dobili tisti z najnižjimi pokojninami. “Glede na to, da se izdatki povsod krčijo, je uspeh, da smo uspeli izposlovati dodatnih 19 milijonov evrov,” sicer vztraja Erjavec.

Na tnalu javni sektor

S tem, kar so dosegli pri oblikovanju rebalansa, so zadovoljni tudi v SD. “Uspelo nam je obraniti socialne transferje, tako da bo tudi naslednje leto na voljo 1,3 milijarde evrov,” je izpostavil predsedujoči SD Dejan Židan.

Na varčevalnem tnalu tako ostajajo zlasti plače javnih uslužbencev. Židan si želi, da bi uspeli podaljšati veljavnost sedanjim varčevalnim ukrepom v javnem sektorju, ostalo pa prepušča vladnim in sindikalnim pogajalcem, ki se bodo o vladni nameri, da bi v letu 2015 maso za plače v javnem sektorju znižali še za tri odstotke, spet pogovarjali jutri.

Poslanci so včeraj od vlade pričakovali predvsem podrobnejša pojasnila o varčevalnih načrtih. Ministri so se minuli četrtek dogovorili za ukrepe, ki naj bi v proračuni za 2015 zagotovili dodatnih 715 milijonov evrov, s čimer bi država primanjkljaj spravila pod maastrichtsko mejo, na 2,8 odstotka BDP. Odhodke bi v proračunu zmanjšali za 607 milijonov evrov, hkrati pa povečali prihodke za 108 milijonov. Poleg posegov v dodatke k plačam zaposlenih v javnem sektorju se je vlada namenila proračunsko luknjo krpati še s spremembami pri javnem naročanju, financiranju občin, trošarinah na sladke pijače, davkih in prispevkih za študentsko delo.

Stres zaradi stresnih testov

Ob robu prvega koalicijskega vrha, ki se do zaključka naše redakcije še ni končal, so odmev dobili tudi rezultati stresnih testov bank. Nezadovoljstva s tem, da milijardna dokapitalizacija ni bila učinkovita, ne kažejo le v opoziciji, pač pa tudi v koaliciji. “Če bi bil predsednik vlade in bi imel to pristojnost, bi bilo po mojem mnenju treba zamenjati vse te uprave, ki so znova pokazale, da ne znajo opravljati svojega dela,” se je na nedeljsko objavo stresnih testov odzval Erjavec. Za Židana je sicer pomembno, da banke ne bodo potrebovale novega denarja, a kljub temu banke še ne izpolnjujejo svoje naloge sodelovanja z gospodarstvom.

JANA KREBELJ


Najbolj brano