Dolžniške težave Počivalškovega državnega sekretarja

Podjetje Hosting novega državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Petra Vesenjaka je pristalo na DUTB z več kot petmilijonskim dolgom, njegovo hčerinsko podjetje pa je šlo v stečaj, v katerem so vsi upniki ostali nepoplačani, danes pišejo mediji. Sprašujejo se, ali je Vesenjak res primeren za državnega sekretarja.

Zdravka Počivalška (na fotografiji) ne moti, da je podjetje Hosting novega državnega sekretarja  Petra Vesenjaka  pristalo na DUTB z več kot petmilijonskim dolgom,  hčerinsko podjetje pa šlo v stečaj, v katerem so vsi upniki ostali nepoplačani.  Foto: STA
Zdravka Počivalška (na fotografiji) ne moti, da je podjetje Hosting novega državnega sekretarja Petra Vesenjaka pristalo na DUTB z več kot petmilijonskim dolgom, hčerinsko podjetje pa šlo v stečaj, v katerem so vsi upniki ostali nepoplačani.  Foto: STA

LJUBLJANA > Družba Hosting Petra Vesenjaka, ki se ukvarja s svetovanjem in tehničnim inženiringom pri vodenju turističnih projektov, je pristala na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Hosting je namreč do DUTB izpostavljen za 5,4 milijona evrov, saj je NKBM na slabo banko prenesla 4,8 milijona evrov terjatev do Hostinga, NLB pa za dobrega pol milijona evrov.

Že to po navedbah Dnevnika Vesenjaka postavlja v navzkrižje interesov. Enega od neizvršnih direktorjev DUTB namreč po zakonu vladi predlaga gospodarsko ministrstvo. DUTB ima sicer na hiši v Markovcih, kjer uradno prebiva Vesenjak, od lani vpisanih za 2,7 milijona evrov hipotek.

Hosting navadnim upnikom dolguje 8,5 milijona evrov

Podjetje Hosting je danes v poenostavljeni prisilni poravnavi, navadnim upnikom pa dolguje 8,5 milijona evrov. Poleg DUTB je največja navadna upnica SID banka, ki ji podjetje dolguje 3,3 milijona evrov. Pri upravljanju SID banke ima ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pomembno vlogo. Tudi v tem primeru je po pisanju časnika Vesenjak v konfliktu interesov, saj gospodarsko ministrstvo predlaga enega člana v nadzorni svet SID banke.

Na seznamu navadnih upnikov Hostinga je visoko tudi finančna uprava, ki je v poenostavljeni prisilni poravnavi prijavila terjatev v višini 57.400 evrov.

Hčerinska družba Hosting svetovanje končala v stečaju

Hčerinska družba Hostinga, podjetje Hosting svetovanje, pa je končala v stečaju. Skupina Hosting ima v lasti še dve družbi, to sta Hosting vzhod&zahod svetovanje in Ptujske vedute. Od minulega tedna ima blokiran račun tudi družba Ptujske vedute, ki je leto 2013 končala z 22.000 evrov izgube, družba Hosting vzhod&zahod svetovanje, ki je v zadnjih letih prejela 72.000 evrov javnega denarja in ima že več kot 1000 dni blokiran račun, pa finančni upravi dolguje znesek, nižji od 10.000 evrov.

Vesenjak se čuti kredibilnega

Kljub težavam je vlada prejšnji teden Vesenjaka imenovala za državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu. Vesenjak meni, da razmere v njegovem podjetju na njegov ugled in kredibilnost ne vplivajo.

Odločitev, da sprejme položaj državnega sekretarja zanj, kot pravi, ni bila lahka. A ker je ocenil, da je načrt finančnega prestrukturiranja Hostinga pripeljan do take faze, da bo lahko začel predajati posle, je mesto sprejel. O tem se je veliko pogovarjal z ministrom Zdravkom Počivalškom, je povedal za Finance.

Počivalšek je za Delo, Dnevnik in Finance povedal, da mu je Vesenjak pojasnil položaj, v katerem se je znašlo njegovo podjetje, in razloge za to, in sicer, da je podjetje prezadolženo zaradi ključnih tržnih sprememb in sesutja finančnih trgov, ki so drastično spremenili pogoje razvoja naložbenih projektov v obdobju 2008-2010. Stanje podjetja po Počivalškovih besedah tako ni posledica privatiziranja nekdanjega družbenega oziroma državnega premoženja.

STA


Najbolj brano