Medicinska sestra je bila dvakrat cepljena in noseča

Medicinska sestra s pediatrične klinike, ki je zbolela za ošpicami, se je po do zdaj znanih podatkih okužila pri stiku z otrokom z ošpicami, ki je bil pred 14 dnevi na pregledu na kliniki. Otrok zaradi ocene svojega zdravnika ni bil cepljen, sestra, ki je noseča, pa je drugi odmerek cepiva prejela okoli leta 1980.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Strokovni direktor Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Rajko Kenda je na novinarski konferenci pojasnil, da so za potrjeno okužbo medicinske sestre z ošpicami izvedeli v petek popoldne.

Sestra je na začetku prejšnjega tedna delala v sprejemni ambulanti, zato so po njegovih besedah morali identificirati otroke, njihove svojce in osebje, ki so bili z njo v stiku. V postopek se je vključil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, pri lociranju posameznih bolnikov, ki jih niso mogli poklicati po telefonu, pa jim je pomagala tudi policija.

Samo v nedeljo so obravnavali več kot 150 otrok in njihovih spremljevalcev

Predstojnica Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Alenka Kraigher je pojasnila, da so na posvet povabili vse, ki so bili v stiku z zbolelo medicinsko sestro.

Preiskava je po njenih besedah potekala konec tedna in še traja. “Samo v nedeljo je bilo obravnavanih več kot 150 otrok in njihovih spremljevalcev,” je dejala in dodala, da je tako ekipa na pediatrični kliniki pogovor opravila s skupaj 300 osebami. Danes pričakujejo vsaj 60 otrok in njihovih spremljevalcev, svetovanje pa poteka tudi po telefonu.

Če so ugotovili, da otrok ali odrasel, ki je bil v stiku z medicinsko sestro, ni bil cepljen ali ni prejel dveh odmerkov cepiva, je bilo po besedah Kraigherjeve potrebno cepljenje, pri nekaterih posebej ogroženih pa je bila potrebna tudi zaščita z imunoglobulini. Dejala je, da so v nedeljo proti ošpicam cepili približno 60 otrok in odraslih. Do zdaj se od medicinske sestre ni okužil nihče.

Kenda: Takšnih težav ne bi bilo, če bi bila precepljenost takšna, kot je bila pred leti

Kenda je poudaril, da takšnih težav ne bi bilo, če bi bila precepljenost takšna, kot je bila pred leti. Opozoril je, da na pediatrično kliniko pridejo tudi otroci, ki iz različnih zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni, tako kot otrok, od katerega se je po dosedanjih podatkih nalezla medicinska sestra. “Njih varuje dejstvo, da je populacija ustrezno precepljena,” je dejal.

Kraigherjeva je pojasnila, da so v Sloveniji lani in letos zabeležili primere ošpic iz Bosne in Hercegovine, pri katerih je šlo pretežno za odrasle osebe. Leta 2014 je bilo primerov, povezanih z BiH, osem, letos pa so zabeležili pet primerov obolelih državljanov BiH in dva primera oseb, ki sta se od njiju okužila v Sloveniji.

Po besedah Kraigherjeve so letos skupaj s primerom medicinske sestre zabeležili 13 primerov ošpic. Sedem je povezanih z BiH, šest pa je posameznih primerov, ki za zdaj niso imeli večjega širjenja. Pojasnila je, da se med zbolelimi najdejo tudi takšni, ki so bili cepljeni z enim ali dvema odmerkoma cepiva, saj nekateri kljub cepljenju ne razvijejo popolne zaščite.

STA


Najbolj brano