Med zlatimi tudi Sieva v navezi s Hidrio

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je včeraj, ob dnevu inovativnosti, na Brdu pri Kranju razglasila najboljše inovacije za leto 2015. “Če bomo še naprej inovativni, se nam ni treba bati prihodnosti,” je ob tej priložnosti poudaril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.

Sistem hladnega zagona s senzorjem tlaka bodo  izdelovali v  
družbi Hidria AET iz Tolmina. Foto: Neva Blazetič
Sistem hladnega zagona s senzorjem tlaka bodo izdelovali v družbi Hidria AET iz Tolmina. Foto: Neva Blazetič

LJUBLJANA > Nagrajenih zlatih inovacij je skupaj 12, ena izmed njih je šla tudi na Primorsko. Dobil jo je razvojni center Sieva v navezi s korporacijo Hidria za svečko s senzorjem oziroma tipalom tlaka. Gre pravzaprav za sistem za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka, ki predstavlja globalno prebojno inovacijo v svetu avtomobilizma. Zaradi nje se bodo izpusti okolju škodljivih plinov in poraba goriva zmanjšali tudi za do 30 odstotkov. Hidria bo z nagrajeno inovacijo pokrivala več kot 30 odstotkov svetovnih potreb tega segmenta.

Nagrado za najboljše inovacije so si prislužili še v Acroniju za razvoj visokoogljičnega jekla X120Mn12 po postopku kontinuiranega litja, v BSH Hišnih aparatih za popolnoma vgradni Espresso avtomat IC6, v Domelu za razvoj nove generacije sesalnih enot z visokim izkoristkom za A razred energijske nalepke ter v Farmi GRS za razvoj postopkov priprave in izolacij ivabradina v obliki farmacevtskih soli in njihovo uporabo v formulacijah.

Gorenje je prejelo nagrado za novo generacijo vgradnih pečic, Krka pa za razvoj različnih oblik zdravilne učinkovine in uporabe le-teh v formulacijah za zdravljenje shizofrenije. Lek je dobitnik dveh nagrad, in sicer za umetni želodec in umetno črevo za analizo in usmerjanje razvoja kompleksnih trdnih farmacevtskih oblik ter odkritje in razvoj katalitske sintezne metode za pripravo ključnega intermediata učinkovine za zdravljenje Parkinsove bolezni.

V družbi Quadrofoil so prejeli nagrado za quadrofoil - energetsko učinkovito plovilo prihodnosti s podvodnimi krili. Poslovna enota Sieva iz Novega mesta je skupaj z družbo TPV prejela tudi nagrado za definicijo gube na ceveh iz HSS jekel s povečano upogibno statično in dinamično nosilnostjo za povezovalne gredi avtomobilskega sedeža.

Zadnja nagrada za najboljšo inovacijo za leto 2015 je šla v roke Steklarne Hrastnik za inovativno rešitev obratovanja peči v skladu z zahtevami trga. STA


Najbolj brano