Med ukrepi vlade tudi odpis dolgov

Vlada se je danes na dopisni seji seznanila z informacijo o pripravi ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim državljanom. Ukrepi se nanašajo na odpis dolgov, rešitve na področju deložacij ter ureditev problematike zaračunavanja stroškov, povezanih z vpogledom v tekoče račune prebivalcev.

Vlada se je danes na dopisni seji seznanila z informacijo o 
pripravi ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim državljanom. Foto: STA
Vlada se je danes na dopisni seji seznanila z informacijo o pripravi ukrepov za pomoč socialno najšibkejšim državljanom. Foto: STA

LJUBLJANA > Cilj ukrepov je zagotoviti predpogoje za hitro ukrepanje in takojšnjo pomoč tistim družinam in posameznikom, ki jo nujno potrebujejo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Po predlogu bi odpisali terjatve, ki jih imajo do dolžnikov (posameznikov in družin) njihovi stanodajalci, lokalna samouprava, komunalna podjetja in dobavitelji energentov, banke ter država. Gre za terjatve, ki jim je rok plačila potekel najkasneje 31. decembra 2014 in so z vidika upnika praktično neizterljive.

Porast deložacij

Ker centri za socialno delo v zadnjih letih na območju celotne države opažajo bistveno povečanje števila posameznikov in družin, ki so bili zaradi neplačevanja stanovanjskih stroškov in tekočih obveznosti izseljeni iz stanovanj, vlada pripravlja tudi ukrepe za pomoč tistim, ki so že bili deložirani oziroma jim to grozi.

V okviru tega ukrepa je načrtovano obveščanje centrov za socialno delo o kopičenju dolgov, s čimer bo lažje doseči dogovor o obročnem plačilu ali zamiku plačila, tako da do same deložacije ne bo prišlo.

Država namerava ponuditi tudi svoja nezasedena stanovanja

Preučiti nameravajo tudi možnosti sprememb stanovanjske zakonodaje, ki bi šle v smeri podaljšanja minimalnega roka, v katerem mora biti odpravljen razlog za začetek postopka deložacije. Razmišljajo tudi o rešitvah, ki bi občinam dale možnost za dodelitev izredne pomoči tudi najemnikom tržnih stanovanj. Država namerava v okviru tega ukrepa tudi ponuditi svoja nezasedena stanovanja.

Številni prejemniki socialnih transferjev se srečujejo s težavo, ko jim banke zaračunavajo nadomestilo za izvrševanje sklepov o izvršbi. Na ministrstvu za pravosodje so zato pripravili predlog sprememb zakona o izvršbi, po katerem se banke ne morejo poplačati iz tistih sredstev, ki so bila iz izvršbe izvzeta.

Pripravljajo tudi poseben sistem predplačniške kartice, ki bo omogočila kartični način poslovanja brez bančnega računa. Nanjo bodo mogoča le nakazila s strani države: denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, otroškega dodatka pri prejemnikih denarne socialne pomoči in državnih štipendij.

Do predlaganih ukrepov bodo upravičeni prejemniki denarnih socialnih pomoči ter varstvenega dodatka z odločbami centra za socialno delo iz letošnjega maja ali pozneje ter prejemniki otroškega dodatka iz prvega, drugega in pod določenimi pogoji tudi tretjega dohodkovnega razreda.

Vlada je danes pristojnim ministrstvom naložila, da aktivnosti izvedejo čim prej, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa ji mora o tem poročati do 30. junija.

STA


Najbolj brano