Med predlogi za inovativna slovenska živila predvsem žitni in mlečni izdelki

Na razpis Inštituta za nutricionistiko za najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in katerih prodaja se je začela v zadnjem letu, je prišlo 52 predlogov, od tega približno polovica s strani proizvajalcev in polovica s strani potrošnikov. Izstopajo predvsem žitni in mlečni izdelki, so pojasnili na inštitutu.

Med predlogi za inovativna slovenska živila so predvsem žitni in mlečni izdelki. Foto: Leo Caharija
Med predlogi za inovativna slovenska živila so predvsem žitni in mlečni izdelki. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Inštitut je prejel predloge v številnih drugih skupinah, na primer sokovi, pijače, pa tudi prehranska dopolnila.

“Trenutno se za posamezne izdelke preverja status, da ugotovimo, ali ustrezajo razpisnim kriterijem, in zberemo podatke o sestavi obravnavanih živil. V začetku januarja se bo sestala posebna ocenjevalna skupina, ki bo med obravnavanimi živili izbrala tista najboljša,” so navedli na inštitutu. Pričakujejo, da bodo rezultate javnosti predstavili najkasneje v februarju.

Inštitut želi s projektom izbora najbolj inovativnih živil spodbujati ustvarjalnost proizvajalcev, da bi imela živila boljšo sestavo, potrošniki pa večji izbor kakovostnih živil.

Pri izboru bodo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, med drugim posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in prijaznost potrošniku ter posebnosti pri proizvodnji, pakiranju in označevanju živil.

STA


Najbolj brano