Med brezposelnimi manj iskalcev prve zaposlitve

Na Zavodu za zaposlovanje se povečuje delež brezposelnih žensk, pa tudi delež starih 50 let ali več in delež dolgotrajno brezposelnih oseb. Povečuje se tudi delež brezposelnih s terciarno izobrazbo, kažejo majski podatki. Konec maja je bilo na zavodu prijavljenih 112.385 brezposelnih oseb, kar je 2538 oziroma 2,2 odstotka manj kot aprila, v primerjavi z majem lani pa je bila brezposelnost nižja za 6,1 odstotka.

Na Zavodu  za zaposlovanje se povečuje   delež brezposelnih 
s terciarno izobrazbo.
Na Zavodu za zaposlovanje se povečuje delež brezposelnih s terciarno izobrazbo.  

LJUBLJANA > Brezposelnost se je znižala četrti mesec zapored, zmanjšuje se tudi delež brezposelnih do 29. leta in iskalcev prve zaposlitve.

Na novo se je maja na zavodu prijavilo 5966 brezposelnih oseb, kar je 8,7 odstotka manj kot aprila in 2,5 odstotka manj kot maja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 723 iskalcev prve zaposlitve, 1094 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3236 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

V prvih petih mesecih leta se je na novo prijavilo 40.363 brezposelnih oseb, kar je 7,1 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (23.144), prijavilo se je še 4935 iskalcev prve zaposlitve ter 7022 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov.

Manj iskalcev prve zaposlitve

V primerjavi z enakim obdobjem lani se je prijavilo za 18,2 odstotka manj iskalcev prve zaposlitve, trajno presežnih delavcev in stečajnikov se je prijavilo za 17,9 odstotka manj, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas pa se je prijavilo toliko kot pred letom.

Od 8504 brezposelnih oseb, ki jih je maja zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5950 oseb, kar je 18,9 odstotka manj kot aprila, na letni ravni pa je padec 21,4-odstoten.

V prvih petih mesecih leta se je iz evidence odjavilo skupaj 47.436 brezposelnih, od teh 35.053 zaradi zaposlitve, kar je 2,3 odstotka manj kot v primerljivem obdobju lanskega leta. Na nižje zaposlovanje je vplival manjši obseg denarja za programe subvencioniranega zaposlovanja v letošnjem letu.

Maja se je v primerjavi z aprilom brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj pa v ptujski enoti (-4,4 odstotka). Več brezposelnih kot pred letom je še vedno v območni službi Murska Sobota, kjer je bilo maja letos 8,8 odstotka več brezposelnih oseb kot v lanskem maju.

Več brezposelnih s terciarno izobrazbo

Območne službe z največjim medletnim znižanjem števila registriranih brezposelnih oseb pa so kranjska (10,1 odstotka), sevniška (-10 odstotkov) in novomeška (-9,6 odstotka).

Z zmanjševanjem brezposelnosti se spreminjajo tudi njene strukturne značilnosti.

Med izobrazbenimi ravnmi se je na letni ravni za 0,7 odstotne točke povečal delež brezposelnih s terciarno izobrazbo, za 0,3 odstotne točke večji delež so predstavljali tudi brezposelni z osnovnošolsko izobrazbo, delež brezposelnih s poklicno izobrazbo se je zmanjšal za odstotno točko, medtem ko se delež brezposelnih s srednjo strokovno in splošno izobrazbo ni spremenil.

STA


Najbolj brano