Med Primorci je najvišje Loris Požar

Na vrhu lestvice 100 najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto pripravlja revija Manager, tudi letos vztrajata zakonca Iza in Samo Login, do januarja letos 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7. Prvega Primorca najdemo na koncu prve četrtine lestvice, to je Loris Požar, do letos solastnik Gold Cluba. Med novinci na lestvici je Rok Špruk, lastnik ajdovske Tekstine.

Prvega Primorca najdemo na koncu prve četrtine lestvice, to 
je Loris Požar, do letos solastnik Gold Cluba. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Prvega Primorca najdemo na koncu prve četrtine lestvice, to je Loris Požar, do letos solastnik Gold Cluba. Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Skupno premoženje 100 najbogatejših Slovencev je letos preseglo pet milijard evrov: skupna vsota znaša skoraj 5,18 milijarde, kar je za 12,5 odstotka več kot lani. Dvignil se je tudi prag za vstop na lestvico - premoženje zadnjeuvrščenega presega 20 milijonov evrov, lani pa je za rep lestvice zadoščalo že 17,6 milijona evrov.

Na prvem mestu sta še vedno zakonca Iza in SamoLogin, ki sta januarja letos podjetje Outfit7 prodajala kitajski United Luck Group Holdings za milijardo dolarjev. Njuno premoženje, 689 milijonov evrov, je seštevek njunega dela kupnine in prejetih dividend.

Več kot petino premoženja vseh 100 najbogatejših letos pomenijo kupnine za že prodana podjetja. To velja tudi za najvišje uvrščenega Primorca. Loris Požar, do letos solastnik podjetja Gold club, je dobro prodal svoj delež v podjetju, s čimer se je po premoru vrnil na lestvico. Analitiki revije Manager mu pripisujejo 49,6 milijona evrov premoženja. To so posebej za Primorske novice že dan pred današnjim izidom lestvice slovenskih milijonarjev razkrili na reviji Manager. Koliko premoženja pa so pripisali Primorcem, bo tako znano danes. Na lestvici je še peščica Primorcev, ki so se med sto najbogatejših uvrstili tudi že lani: Ivo in Taja Boscarol (Pipistrel), Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj (Postojnska jama, Batagel), družina Škrlj (SK Group iz Batuj), Stojan Petrič in Darja Florjančič Petrič,Jurij Kleindiest, Jožef Rupnik,Jožef Potočnik, Ivan Albreht ter Radovan Bolko (vsi Kolektor).

Sandi Češko, ki je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, se je z lanskega petega povzpel na drugo mesto s 300 milijoni evrov ocenjenega premoženja. Največje presenečenje na letošnji lestvici sta Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp, ki sta se s 122 oziroma 112 milijoni evrov ocenjenega premoženja uvrstila na šesto in osmo mesto.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano