Med 30 in 40 odstotkov prebežnikov je brez osebnih dokumentov

V Slovenijo je v drugem begunskem valu danes iz Hrvaške vstopilo okoli 135.000 prebežnikov. Med njimi jih veliko nima osebnih dokumentov. Natančnega podatka o tem, koliko jih je brez dokumentov, na policiji za STA niso vedeli povedati. Se pa za Dnevnik dejali, da naj bi jih bilo po njihovih grobih ocenah med 30 in 40 odstotki.

Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar
Fotografija je simbolična. Foto: Vesna Humar

LJUBLJANA > Na policiji so pojasnili, da o tem, koliko migrantov je brez dokumentov, ne morejo podajati ocen. Ko bodo vsi postopki vneseni v uradne evidence, pa bodo lahko govorili o natančnih podatkih.

Pri migrantih, ki pri sebi nimajo dokumentov, policisti njihove osebne podatke preverjajo v okviru danih možnosti. Kot so navedli, policija z vsakim tujcem najprej izvede postopek ugotavljanja identitete. Če ima pri sebi dokument, ga vnesejo v računalniško evidenco policije. Če dokumenta nima, pa v sistem registracije vnesejo tiste podatke, ki jih sam pove o sebi.

Podatke preverijo preko policijskih evidenc, ki zaradi varovanja zunanje schengenske meje vsebujejo tudi preverjanje v schengenskem informacijskem sistemu. Vse osebe policisti fotografirajo, osebam, starejšim od 16 let, preslikajo prstne odtise.

Ob tem na policiji pojasnjujejo, da se odvzeti prstni odtisi v okviru aplikacije ob registraciji ne obdelujejo v skladu s t. i. uredbo Eurodac, ki se uporablja na zunanjih mejah EU. Na podlagi zakona o tujcih pa se migrantom nato izda odločba o dovolitvi zadrževanja.

V izjemnih primerih, ko je oseb izjemno veliko, pa lahko policija izvede poenostavljen postopek registracije, v katerem se omenjeni podatki o osebah zbirajo ročno, v računalniški sistem registracije pa se vnašajo naknadno, brez fotografije in prstnih odtisov, so še pojasnili na policiji in dodali, da se postopek s prosilci za mednarodno zaščito ni spremenil.

Sicer pa so na policiji še navedli, da veliko migrantov prihaja z območij, kjer prebivalci poznajo samo svojo letnico rojstva, ne celotnega datuma, saj ne praznujejo rojstnih dni.

STA


Najbolj brano