Mavrična koalicija je bila samo Cerarjev privid

Ob vsem dogajanju okoli oblikovanja nove vladne koalicije so bile vse oči uprte v večerno zasedanje izvršilnega odbora NSi, ki je odločal o možnosti, da bi stranka nadaljevala pogovore z verjetnim mandatarjem Mirom Cerarjem. Bolj ali manj pričakovano so v NSi rekli “ne”.

Včerajšnja sogovornika predsednika republike Boruta Pahorja Luka Mesec (levo) in Matjaž Hanžek iz Združene levice sta potrdila, da stranke v vladi ne bo    Foto: STA
Včerajšnja sogovornika predsednika republike Boruta Pahorja Luka Mesec (levo) in Matjaž Hanžek iz Združene levice sta potrdila, da stranke v vladi ne bo  Foto: STA

LJUBLJANA > NSi ugotavlja, da ni resnih pogojev za nadaljevanje pogajanj za strankin vstop v vlado Mira Cerarja, je po sinočnji seji izvršilnega odbora NSi, na kateri so obravnavali zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, pojasnila strankina predsednica Ljudmila Novak. Odločitev o tem, da gre stranka v opozicijo, je izvršilni odbor sprejel soglasno.

Kot je povedala Novakova, je izvršilni odbor temeljito razpravljal o možnostih vstopa NSi v koalicijo, osnutek koalicijskega sporazuma pa razume kot zavrnitev ključnih programskih točk, ki so po mnenju NSi nujne za izhod Slovenije iz večletne krize. Ob tem so po besedah Novakove ugotavljali tudi, da se je SMC v razumevanju vloge države nagnila na stran Desusa in SD.

Premalo skupnega jezika

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, ki je pred tem prišel na pogovore s predsednikom republike Borutom Pahorjem, z drugim osnutkom koalicijskega sporazuma ni bil zadovoljen, saj je po njegovih ocenah napisan na deklarativni ravni. Ocenil je, da je NSi za stranko SMC šele "tretja izbira". Zmagovalec volitev si po njihovem mnenju zasluži prvi poskus za sestavo vlade. Vendar zanj ostaja odprto vprašanje, ali bi to pomenilo tudi podporo politiki vlade, ki bi jo Cerar sestavil.

Odločitev o tem, da gre stranka NSi v opozicijo, je njen izvršilni odbor sprejel soglasno.

Glede novega osnutka koalicijske pogodbe je povedal, da so od petih reform, ki so jih postavili kot pogoj za vstop v koalicijo, usklajeni pri pokojninski reformi in reformi trga dela, delno usklajeni pri davčni reformi in pri reformi sodstva, pri zdravstveni reformi pa da gredo v povsem drugo smer, saj naj bi SMC zagovarjala monopol, v NSi pa so za možnost izbire.

SD: zastavljena le osnova

Prvi sogovornik na včerajšnjih pogovorih s predsednikom republike je bil predsedujoči SD Dejan Židan. Novi osnutek koalicijskega sporazuma je po njegovem mnenju v več poglavjih boljši od prvega. Da je bližje programskim izhodiščem SD, meni tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Odprto pa za SD ostaja vprašanje sociale. Razbremenitvi plač prek socialnih prispevkov, ki naj bi bili alternativa socialni kapici, pa v SD ne nasprotujejo. “Tako da to ni ovira, da mi ne bi mogli sodelovati z Novo Slovenijo,” je dejal Han.

Matej Tonin: “NSi je bila za stranko SMC šele tretja izbira.”

Poudarjeno je področje socialnega podjetništva, pomembne so izboljšave na področju kmetijstva in okolja, glede pokojnin pa je pomembno to, da se gre po zmerni poti, je ugotavljal Židan. Še vedno pa je osnutek le osnova, da se lahko začnejo s SMC resno pogovarjati tudi o morebitnem vstopu NSi v vlado, je dejal Han. Kandidaturo Mira Cerarja za mandatarja pa bodo verjetno podprli, je po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem napovedal vodja poslanske skupine SD.

Združena levica proti vsakemu neoliberalizmu

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je na včerajšnjem posvetovanju pri predsedniku republike ponovila stališče stranke, da Cerarja podprejo na glasovanju za mandatarja. To bodo storili ne glede na to, ali bodo v vladi ali ne. V stranki ugotavljajo, da je v osnutku koalicijskega sporazuma upoštevana večina njihovih pripomb.

Združeno levico (ZL) skrbi, da bo Miro Cerar nadaljeval politike Janeza Janše in Alenke Bratušek, je po posvetovanju pri predsedniku republike dejal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Poudaril je, da ZL ne bo podpirala neoliberalnih vlad. Ali bo Cerar, če bo DZ odločal o njegovem mandatarstvu, dobil njihove glasove, se bodo v ZL odločili po sestanku s Cerarjem.

Poslanca narodnih skupnosti Roberto Batelli in Laszlo Göncz sta glede podpore Miru Cerarju še zadržana. Pričakujeta namreč njegov odgovor na vprašanje, ali se bo vlada spopadla z uveljavljanjem pravic obeh manjšin v upravnih postopkih in sodstvu, je povedal poslanec italijanske narodne skupnosti Battelli.

DAVORIN KORON


Najbolj brano