Mattarella danes na četrti poti v tujino

Predsednik republike Borut Pahor danes gosti italijanskega kolega Sergia Mattarello. Z novim italijanskim predsednikom - obisk v Sloveniji je po Berlinu, Parizu in Bruslju njegova četrta pot v tujino - bosta odprla številne bilateralne teme, pogovor pa bosta namenila tudi razmeram v Sredozemlju.

Predsednik republike Borut Pahor danes gosti italijanskega 
kolega Sergia Mattarello (na fotografiji). Foto: Xinhua
Predsednik republike Borut Pahor danes gosti italijanskega kolega Sergia Mattarello (na fotografiji). Foto: Xinhua

LJUBLJANA > Italija je pomembna gospodarska partnerica Slovenije; Italija je na drugem mestu med zunanjetrgovinskimi partnerji Slovenije in na tretjem mestu med tujimi investitorji pri nas. Blagovna menjava med državama je lani znašala skoraj 6,5 milijarde evrov, od tega je Slovenija iz Italije uvozila za 3,67 milijarde evrov blaga, v Italijo pa izvozila za 2,73 milijarde evrov blaga. Poglabljanje dobrih odnosov, ki naj bi koristili gospodarstvu in turizmu obeh držav, je zaradi tega ena od rdečih niti današnjega srečanja predsednikov obeh držav.

Vezi med Slovenijo in Italijo so še globlje zaradi narodnih manjšin, pa tudi zaradi skupne, ne vedno lepe zgodovine. Sergio Mattarella se bo danes srečal s predstavniki italijanske manjšine pri nas. Prav tako se je med pripravami na uradni obisk italijanskega predsednika s predstavniki slovenske manjšine v Italiji sestal Borut Pahor.

Predstavnikom manjšin je obljubil, da bo Matarrello prosil za posluh pri reševanju vprašanj, ki pomembno vplivajo na življenje slovenske narodne skupnosti v Italiji. Predstavniki slovenske manjšine v Italiji se namreč bojijo, da bi nepravilno izvajanje sistemskih reform v Italiji ogrozilo uresničevanje njihovih dosedanjih pravic. Še posebej jih skrbi sprememba volilnega sistema in uveljavljanje reforme lokalne avtonomije oziroma povezovanja občin v Furlaniji-Julijski krajini.

Slovensko javnost vznemirja tudi letošnja obeležitev dneva spomina na fojbe, ki ga Italija obeležuje 10. februarja. Italija je na ta dan med drugim podelila državna odlikovanja tudi fašistom, obdolženim vojnih zločinov. Pisatelj in akademik Boris Pahor je prejšnji teden pozval tudi k pogovoru o zakonu o dnevu spomina na fojbe in eksodus, ki ne omenja ugotovitev slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije o fojbah. Iz urada slovenskega predsednika te teme sicer niso napovedali.

Med uradnimi iztočnicami za današnje pogovore so poleg bilateralnih tem še razmere na območju Zahodnega Balkana, kjer si obe državi želita stabilizacije in širitve evropske integracija. Na srečanju naj bi dobile odmev tudi človeške tragedije v Sredozemskem morju in politične razmere na južni obali Sredozemlja, zlasti v Libiji.

Italijanski predsednik Mattarella se bo srečal še s predsednikoma državnega zbora in vlade, Milanom Brglezom in Mirom Cerarjem. Cerar ga bo gostil na kosilu v vili Podrožnik, zvečer pa bo večerjo njemu v čast na gradu Brdo pripravil gostitelj Borut Pahor. Pahor in Mattarella se bosta popoldne sprehodila po središču Ljubljane, v družbi ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa si bosta ogledala razstavo v mestnem muzeju Emona: mesto v imperiju. JK


Najbolj brano