Matoz: Sodnik lahko obtožni akt preizkusi v mesecu dni

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz je v odzivu na odločitev ustavnega sodišča izrazil pričakovanje, da bo sodnik, ki bo ponovno odločal o zadevi, opravil preizkus obtožnega akta, kot mu to po navedbah Matoza nalaga tudi ustavno sodišče. Sodnik lahko to stori v enem mesecu, pravi Matoz in ocenjuje, da bi ga sodnik moral zavreči.

Novinarska konferenca Odbora 2014, na kateri so eden 
izmed obsojenih v procesu JBTZ David Tasič, predsednik 
skupščine odbora Aleš Primc in odvetnik Franci Matoz 
spregovorili o odločitvi ustavnega sodišča v zadevi Patria. Foto: STA
Novinarska konferenca Odbora 2014, na kateri so eden izmed obsojenih v procesu JBTZ David Tasič, predsednik skupščine odbora Aleš Primc in odvetnik Franci Matoz spregovorili o odločitvi ustavnega sodišča v zadevi Patria. Foto: STA

LJUBLJANA > Franci Matoz je tudi prepričan, da zadeva Patria ne zastara avgusta, kot to menijo nekateri, ampak čez dve leti. “Ustavno sodišče je namreč leta 2008 sprejelo ustavno odločbo, v kateri je zapisalo, da mora biti postopek v primeru razveljavitve pravnomočne sodbe pravnomočno končan najpozneje v dveh letih po razveljaviti,” je dejal na novinarski konferenci Odbora 2014.

Po besedah odvetnika so ustavni sodniki ugotovili, da ne v obtožnem aktu ne v sodbi ni bilo opisano, kako naj bi Janez Janša sprejel obljubo nagrade, kot tudi, da mu je bila kršena ustavna pravica, da nihče ne more biti obsojen za kaznivo dejanje, ki ga zakon ni opredelil kot takega. Jasno je bila kršena tudi ustavna pravica do nepristranskega sojenja, pravi Matoz.

Kritičen je tudi do tožilca, ki po njegovem takšnega obtožnega akta ne bi smel vložiti. Da je bil obtožni akt sestavljen pomanjkljivo, so po besedah Matoza ugotovili tudi ustavni sodniki. Slednji so ugotovili tudi, da je sodišče preizkus obtožnega akta opravilo pomanjkljivo, je dejal.

Sam je, kot je dejal, do zdaj sicer videl že veliko pomanjkljivih obtožnih aktov, a še nikoli ne tako pomanjkljivega, kot je ta v primeru Patria.

Odločitev ustavnega sodišča je po oceni odvetnika pokazala, da je šlo v zdaj že razveljavljeni sodbi v zadevi Patria za sramoten in političen proces ter načrten obračun z Janšo. “Naključij namreč ni in vanje ne verjamem, posebej ne v primeru, ko se sodi politiku,” je dejal.

Če ne bi šlo za političen proces, potem bi lahko po besedah Matoza obstajala le še možnost, da je šlo za sodno zmoto: “Ampak potem naj vsi, ki so v tej zadevi odločali, zapustijo sodstvo, saj očitno niso sposobni opraviti svojega dela pošteno in korektno.”

Dejstvo, da so ustavni sodniki sodbo razveljavili soglasno, po njegovi oceni kaže, da “je bil argument tega, da sprejem obljube nagrade v sodnem postopku nikoli ni bil opisan, tako močan”, da ga ni bilo mogoče spregledati.

Matoz pravi, da o morebitnih odškodninah še ne razmišljajo. Dejstvo pa je, pravi, da vsa škoda, ki je bila povzročena Janši, nikoli ne bo mogla biti povrnjena.

Po prepričanju Aleša Primca iz Odbora 2014 odločitev ustavnega sodišča kaže, da v Sloveniji vendarle obstaja pravna inštitucija, “ki lahko razveljavi zlorabo pravosodja”.

Kot je dejal, se bo odbor v petek popoldne znova sestal pred vrhovnim sodišče, kjer bo na skupščini odločal, kako naprej, na njej pa bo tudi Janša. Sam bo skupščini predlagal, da s shodi nadaljujejo “v enakem tedenskem ritmu, kot do zdaj”. Prepričan je namreč, da je delo odbora odslej še bolj pomembno kot do zdaj, saj se stanje v sodstvu ne bo izboljšalo samo po sebi.

David Tasić, ki je bil z Janšo soobsojen v zadevi JBTZ konec 80. let, pa je ocenil, da je proces Patria pokazal, da so politične zlorabe pravosodja še vedno mogoče, zato je treba po njegovem storiti vse, da se prepreči vsak poskus obračuna “s političnim nasprotnikom pod plaščem pravnega procesa”.

Z odločitvijo so sicer po njegovem mnenju ustavni sodniki pokazali zrelost in pogum, opravili svojo strokovno dolžnost, državo pa rešili pred mednarodno sramoto, ki bi jo po njegovem doletela, če bi se zadeva znašla pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Ustavno sodišče je namreč soglasno razveljavilo obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, upokojenega brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča v zadevi Patria in primer vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Janši se tako ne bo treba vrniti v zapor, Črnkovič in Krkovič pa sta že znova na prostosti.

STA


Najbolj brano