Matoz: Betettova je dokazala, da lahko odloča hitro

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je danes ponovno pozval vrhovno sodišče, naj ne zavlačuje z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je v imenu Janše vložil na sodbo v zadevi Patria. Po njegovem mnenju je vrhovno sodišče z nedavnimi odločitvami glede zahtev za izločitev določenih sodnikov v zadevi Patria dokazalo, da lahko odloča hitro.

Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je danes ponovno pozval vrhovno sodišče, naj ne zavlačuje z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je v imenu Janše vložil na sodbo v zadevi Patria Foto: STA
Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz je danes ponovno pozval vrhovno sodišče, naj ne zavlačuje z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je v imenu Janše vložil na sodbo v zadevi Patria Foto: STA

LJUBLJANA > Po Matozovem mnenju tako ni razloga, zakaj ne bi vrhovno sodišče takoj odločilo, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe Janši, ki je od 20. junija v zaporu na Dobu, odloži oziroma prekine.

Matoz: Edini pritisk je, da zahtevam hitro odločanje

Matoz je na današnji novinarski konferenci Odbora 2014 tudi opozoril, da je ustavno sodišče kljub velikemu pripadu zadev odločilo o Janševi pritožbi v roku 30 dni. Argument vrhovnega sodišča, da je treba pred odločanjem o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti preštudirati celoten spis, pa je po Matozovih trditvah neresničen.

Glede očitkov, da izvaja pritisk na sodstvo, pa Matoz pravi, da je edini pritisk z njegove strani ta, da zahteva hitro odločanje. Ne želi namreč, da se pri Janši zgodi enaka zgodba, kot se je Janezu Cerarju, ki je na današnji novinarski konferenci odbora predstavil svojo več kot 30 let trajajočo bitko s pravosodnimi postopki.

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc pa je napovedal, da bodo tudi v prihodnje vsakodnevno prižigali sveče pred vrhovnim sodiščem. S tem bodo nadaljevali, dokler ne bo predsednik SDS in nekdanji premier Janša izpuščen iz zapora.

Brali bodo imena sodnic in sodnikov, ki naj bi kršili ustavo

Prav tako odbor po Primčevih besedah širi svoje delovanje. Brali bodo namreč imena sodišč, nato pa tudi konkretno sodnic in sodnikov, ki so v svojem delovanju kršili ustavo. Njihov vir primerov kršenja ustave bo seznam, ki ga je pripravil profesor ljubljanske pravne fakultete in predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm. Prav tako Primc poziva državljane, ki imajo podobne zgodbe kot omenjeni Cerar, naj odboru posredujejo svoje izkušnje.

Danes v Mekinjah tudi maša za Janšo

Primc se ne bo udeležil današnje maše, ki bo za Janšo potekala v Mekinjah pri Kamniku, saj bodo tudi danes imeli shod pred sodno stavbo. Poudaril pa je, da veliko ljudi moli za Janšo in da ta maša ni osamljen primer.

Odbor se je v torkovem sporočilu za javnost odzval na odločitev podpredsednice vrhovnega sodišča Nine Betetto, ki je zavrnila zahtevo za izločitev sodnice Barbare Zobec v zadevi Patria. To so označili za korak, ki jim daje upanje, da se bo Slovenija približala vrednotam držav zahodnocivilizacijskega kroga. Betettova je danes v zadevi Patria tudi zavrnila zahtevo za izločitev vrhovnega sodnika Marka Šorlija. Obe izločitvi je zahteval tožilec Andrej Ferlinc.

Betettova je v ponedeljek zavrnila tudi predlog za izločitev sodnice poročevalke v zadevi Patria Vesne Žalik, kar je zahteval Matoz. Poleg tega je zahteval tudi izločitev predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. O tem bi moral odločati občni zbor vrhovnih sodnikov, a na petkovi seji niso bili sklepčni.

Matoz je danes pojasnil, da bodo kljub odločitvam o izločitvi vztrajali pri tem, da se vrhovni sodniki opredelijo do morebitne pristranskosti Masleše v zadevi Patria.

STA


Najbolj brano