Markeževi kljub kritikam ne bo nasprotovala niti vsa opozicija

Kandidatki za šolsko ministrico Klavdiji Markež iz vrst SMC se glede na predstavljena stališča poslanskih skupin obeta podpora. Poleg poslancev SMC so podporo svoji dosedanji poslanski kolegici napovedali tudi v SD in DeSUS. Opozicijski poslanci so v uvodu današnje seje izrazili več kritik, a nekateri napovedali, da ne bodo glasovati proti.

Kandidatki za šolsko ministrico Klavdiji Markež iz vrst SMC 
se glede na predstavljena stališča poslanskih skupin obeta 
podpora.
Kandidatki za šolsko ministrico Klavdiji Markež iz vrst SMC se glede na predstavljena stališča poslanskih skupin obeta podpora. 

LJUBLJANA > V poslanski skupini SMC po besedah poslanke Irene Kotnik pozdravljajo bogate izkušnje Markeževe na področju povezovanja izobraževanja z gospodarstvom. To je področje, ki ga je treba prevetriti, so prepričani v največji vladni stranki. Verjamejo, da se bo lotila tudi drugih potrebnih reform. "Zaupamo, da bo lahko s svojo strokovnostjo in pozitivnim pristopom uspešno vodila poti med ovirami, ki so ji in ji bodo postavljene. Le tako bomo lahko sledili temeljni politiki za človeka, ki je eden ključnih družbenih gradnikov in kamor uvrščamo tudi področje vzgoje in izobraževanja, raziskav in športa," je dejala Kotnikova.

SD: Pričakujemo, da se bo kandidatka zoperstavila ideološko-političnemu orkanu

V SD pričakujejo dojemljivost za njihove predloge, med drugim pri vprašanju financiranja zasebnega šolstva, katerim se bo morala kandidatka kmalu soočiti. "Pričakujemo, da se bo kandidatka zoperstavila ideološko-političnemu orkanu, ki maje temelje socialne države," je poudaril. Ob tem je Matjaž Nemec dodal, da njihova podpora kandidatki "ni brezpogojna, ampak je odvisna od praktičnega izvajanja na deklarativni ravni izrečenih stališč".

Primož Hainz iz poslanske skupine Desus je dejal, da je bila odločitev o podpori Markeževi lahka, saj prihaja iz poslanskih vrst in so lahko njeno delo spoznali že doslej. V Desus pa računajo tudi, da se bo Markeževa, ki resor prevzema v luči afere s honorarji, nemudoma lotila priprave zakona o visokem šolstvu.

Na zaslišanju dobili bore malo odgovorov

Tomaž Lisec (SDS) pa meni, da je kandidatka tako na področju politike kot stroke dokaj nepopisan list, zato so imeli na zaslišanju pred matičnim odborom DZ zanjo veliko vprašanj, a so dobili bore malo odgovorov. Razen dobrega pol leta poslanske funkcije poslanka nima drugih političnih izkušenj, na strokovnem področju pa ima izkušnje le iz enega segmenta, ko je vodila Ljudsko univerzo Ptuj, je spomnil. Ob tem je navedel, da kandidatka na peturnem zaslišanju tudi ni podala nobenih konkretnih zavez in obljub. "Če vas zatrese kak stavek opozicije, ne veste, kaj vas čaka v vseh ostalih borbah z deležniki na področju vzgoje in izobraževanja," je še dejal Lisec. Ministrico je opozoril, da bo treba kdaj tudi odložiti nasmešek in si nadeti boksarske rokavice, ter ji zaželel srečo.

ZL: Ne dvomimo, da bo primerna za izvrševanje nadaljnjih rezov in komercializacije predvsem visokega šolstva

V ZL, kjer kandidatke ne bodo podprli, so ji očitali nasprotujoča si stališča in nezadostno poznavanje področja. Med drugim je Violeta Tomić izpostavila, da je Markeževa kot eno od prioritet navedla razvoj strokovnega kadra. "O tem pa očitno ni razmišljala kot poslanka, ko je podprla podaljšanje zakona za uravnoteženje javnih financ, ki prepoveduje novo zaposlovanje in napredovanje v javnem sektorju," je dejala. Po njenih besedah kandidatka ni primerna z vidika razvoja javnega šolstva. "Ne dvomimo pa, da bo primerna za izvrševanje nadaljnjih rezov in komercializacije predvsem visokega šolstva," je dodala Tomićeva. Koalicija s podporo Markeževi po mnenju ZL dokazuje, da želi na področju izobraževanja ohranjati status quo, da želi ohranjati privilegije akademskih elit in z varčevalnimi rezi stiskati učitelje, prekarne akademike in raziskovalce.

V NSi kandidatki pri glasovanju ne bodo nasprotovali, saj ne želijo vnaprej soditi o njenem delu. "Upamo pa, da pod vašo taktirko naše šolstvo vsaj ne bo nazadovalo, ker naši mladi potrebujejo dobre šole, da bodo konkurenčni v današnjih časih," je dejala Ljudmila Novak.

Tudi v ZaAB po besedah Mirjam Bon Klanjšček kandidatke še ne poznajo dovolj, da bi lahko sodili o njeni primernosti za ministrico, zato se bodo glasovanja vzdržali. Očitali so ji, da bi morala stališča do določenih vprašanj zavzeti bolj jasno. Med njimi je vprašanje o financiranju javnega in zasebnega šolstva, kjer v ZaAB nasprotujejo privatizaciji šolstva.

STA


Najbolj brano