Marca v Sloveniji 5933 podjetij z blokiranimi računi

V Sloveniji je bilo marca 5933 pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi, večinoma v trgovini in gradbeništvu, kažejo podatki Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes).

Med samostojnimi podjetniki jih je imelo marca več kot pet 
dni blokiran račun 7335, kar je 2,4 odstotka več kot februarja.
Med samostojnimi podjetniki jih je imelo marca več kot pet dni blokiran račun 7335, kar je 2,4 odstotka več kot februarja. 

LJUBLJANA > S tem se je število pravnih oseb, ki so imele račun blokiran vsaj pet dni, v primerjavi s februarjem povečalo za skoraj šest odstotkov.

Izmed vseh pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi jih je marca v dejavnosti trgovina ter vzdrževanje in popravila motornih vozil delovalo nekaj več kot ena petina oziroma 1225. V mesecu dni se je število trgovskih podjetij z dospelimi neporavnanimi obveznostmi povečalo za skoraj sedem odstotkov, kažejo podatki Ajpesa.

Za pet odstotkov pa se je od februarja povečalo število pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi v dejavnosti gradbeništva. Marca jih je bilo 1116, le malo manj kot v trgovini.

Zmanjšal pa se je povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti pravnih oseb. Marca je bil pri 521,1 milijona evrov, kar je 4,5 odstotka manj kot pred mesecem dni. Od tega je v gradbeni dejavnosti znašal 105 milijonov evrov, kar je med vsemi dejavnostmi največ.

Med panogami po višini dospelih neporavnanih obveznosti gradbeništvu sledijo predelovalne dejavnosti, trgovina ter strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti. Na podjetja iz vseh štirih panog skupaj je v marcu odpadlo skupaj 58 odstotkov vseh neporavnanih računov.

Med samostojnimi podjetniki jih je imelo marca več kot pet dni blokiran račun 7335, kar je 2,4 odstotka več kot februarja, skupen znesek neplačanih obveznosti pa je bil 102,5 milijona evrov.

Podatki Ajpesa sicer zajemajo le tiste neporavnane obveznosti, za katere so že bili izdani izvršljivi sklepi o prisilni izterjavi, na primer s strani davčne uprave ali sodišč, ne zajemajo pa tudi ostalih neporavnanih obveznosti iz naslova neplačanih računov med upniki in dolžniki.

STA


Najbolj brano