Mansson tudi uradno odpoklican iz upravnega odbora DUTB

V sodni register je bil danes vpisan skupščinski sklep, s katerim je vlada kot skupščina DUTB z mesta člana upravnega odbora DUTB odpoklicala Torbjörna Manssona. Za razrešitev predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga je bil potreben le sklep vlade, tako da je bil Nyberg razrešen že v torek.

V sodni register je bil danes vpisan skupščinski sklep, s 
katerim je vlada kot skupščina DUTB z mesta člana upravnega odbora DUTB odpoklicala Torbjörna Manssona.

 Foto: STA
V sodni register je bil danes vpisan skupščinski sklep, s katerim je vlada kot skupščina DUTB z mesta člana upravnega odbora DUTB odpoklicala Torbjörna Manssona.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada se je v torek na redni seji odločila za razrešitev Nyberga in odpoklic Manssona. Nyberga je predčasno razrešila, ker da je kršil dolžnost članov upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ker ni zagotovil uskladitve prejemkov vseh članov upravnega odbora z veljavno politiko prejemkov, ki jo je vlada sprejela marca letos.

Nybergova razrešitev velja z dnem odločanja vlade; v tem primeru torej ni sklica skupščine in ni vpisa v sodni register, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Za odpoklic Manssona je bil potreben skupščinski sklep, skupščina je bila, kot je razvidno iz današnje objave na Ajpesu, uradno izvedena danes. Za odpoklic se je vlada odločila zaradi "izgube zaupanja in dejstva, da so pri Manssonu kot članu upravnega odbora in glavnemu izvršnemu direktorju DUTB obstajali elementi nespoštovanja sklepov in aktov vlade", navaja v obrazložitvi.

"Mansson se predčasno odpoklicuje zaradi izgube zaupanja in soodgovornosti za nespoštovanje sklepov in aktov vlade, saj bi moral kot član upravnega odbora in glavni izvršni direktor prav tako skrbeti za to, da družba posluje skladno s predpisi, sklepi in akti vlade," je zapisala vlada.

O Manssonovi razrešitvi z mesta glavnega izvršnega direktorja DUTB bo odločal upravni odbor DUTB.

Vlada se je kot skupščina DUTB danes tudi seznanila s poslovnim načrtom DUTB za obdobje 2015-2022 ter je določila ciljne vrednosti kazalnikov poslovanja DUTB v obdobju 2015-2017.

Odločitev vlade za zamenjavo dveh vodilnih v slabi banki je dvignila precej prahu, o tem sta v sredo dolgo v noč na skupni seji razpravljala odbor DZ za finance in monetarno politiko ter komisija DZ za nadzor javnih financ.

Nyberg je na seji med drugim menil, da vprašanje prejemkov ni pravi razlog za njuno odstavitev. Kot je dejal, mu je minister za finance Dušan Mramor pred medijskimi obsodbami glede plač povedal, da se je prek poletja močno povečal pritisk, da bi se znebili Manssona, ter je neizvršne direktorje prosil, naj čim prej pripravijo načrt za zamenjavo vodstva.

Navedbe o pritiskih na ministra je na seji zavrnil državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja, danes je to ponovno storilo še ministrstvo v sporočilu za javnost. Minister Mramor se torkove vladne seje in sredine seje parlamentarnih teles ni udeležil, ker se je v perujski prestolnici Lima udeležuje jesenskega srečanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank članic IMF in Svetovne banke.

STA


Najbolj brano