Manjšina vztraja pri samostojnem uradu

Predstavniki slovenske manjšine v Italiji in Avstriji so se z zaskrbljenostjo odzvali na zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, ki predvideva priključitev urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zunanjemu ministrstvu.

Predstavniki slovenske manjšine v  Italiji in Avstriji so se z zaskrbljenostjo odzvali na zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, ki predvideva priključitev urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zunanjemu ministrstvu Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predstavniki slovenske manjšine v Italiji in Avstriji so se z zaskrbljenostjo odzvali na zadnji osnutek koalicijskega sporazuma, ki predvideva priključitev urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zunanjemu ministrstvu Foto: Zdravko Primožič/Fpa

CELOVEC > Narodni svet koroških Slovencev in Svet slovenskih organizacij sta se zavzela za ohranitev in okrepitev samostojnega resorja.

Kot sta organizaciji - NSKS in SSO - zapisali v skupnem sporočilu za javnost, bi bila priključitev tako obsežnega in zahtevnega samostojnega resorja zunanjemu ministrstvu napačno znamenje Slovenije državam, v katerih živijo Slovenci v zamejstvu in po svetu. Zato pričakujeta, da se ohrani samostojen resor in da se njegove pristojnosti ter pooblastila še okrepijo.

Minister oziroma ministrica na čelu samostojnega resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu je po mnenju NSKS in SSO dokaz, da Slovenija temu vprašanju daje veliko težo in da se ima za moralno oporo vsem Slovencem zunaj njenih meja. Zavestna odločitev za samostojen resor pomeni, da Slovenija zamejcev ne prepušča poljubni usodi, kar ima za zadnjo posledico asimilacijo, poudarjata manjšinski organizaciji.

Samostojen resor namreč Slovencem zunaj meja Slovenije nudi potrebno skrb, strokovnost ter spremstvo v pomembnih vprašanjih. Skupaj z visoko kvalificiranim osebjem urada pomaga ne le pri reševanju gmotnih težav v ustanovah zamejskih Slovencev, temveč se v rednih in neposrednih stikih dejavno vključuje v sprotno reševanje ter urejanje problemov.

STA


Najbolj brano