Manjšin ne smemo le zaščititi, ampak tudi ovrednotiti

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes sprejel predsednika deželnega sveta Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK) Franca Iacopa, s katerim sta poudarila pomen uveljavljanja narodnih manjšin na parlamentarni ravni v obeh državah. Iacop pa je še dejal, da manjšin ne smemo le zaščititi, ampak tudi ovrednotiti.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes sprejel 
predsednika deželnega sveta Avtonomne dežele Furlanije - 
Julijske krajine (FJK) Franca Iacopa, s katerim sta poudarila 
pomen uveljavljanja narodnih manjšin na parlamentarni ravni 
v obeh državah. Foto: STA
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes sprejel predsednika deželnega sveta Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine (FJK) Franca Iacopa, s katerim sta poudarila pomen uveljavljanja narodnih manjšin na parlamentarni ravni v obeh državah. Foto: STA

LJUBLJANA > Brglez je v izjavi po koncu srečanja dejal, da je v pogovoru z Iacopom izpostavil potrebo po primerni zastopanosti slovenske narodne skupnosti v Italiji na ravni države ter primerno upoštevanje zaščitnega zakona pri reformi deželne upravne zakonodaje.

"Manjšin ni dovolj zaščiti, pomembno jih je ovrednotiti," pa je dejal Iacop. Ob tem pa izpostavil pomen multikulturnosti in večjezičnosti tega prostora ter da morajo biti manjšine vključene v vsakodnevno življenje, saj predstavljajo dodatno vrednost v tem prostoru.

V deželnem svetu FJK že deluje slovenska manjšina, ki so ji celo olajšali prisotnost, je še povedal Iacop. Poudaril pa je, da je treba posvetiti več pozornosti prisotnosti in delovanju manjšine na občinski ravni. Prisluhnil pa je tudi Brglezu, ki je izrazil potrebo po uveljavljanju manjšin na državni ravni.

Iacop je sicer Brglezu podrobno predstavil dogajanje v Italiji po referendumu o ustavnih spremembah in rešitvah, ki jih išče FJK, da bi ohranili in izboljšali možnosti političnega predstavništva narodnih skupnosti.

Predstavil je tudi način urejanja problematike beguncev, ki temelji na sprejemanju in vključevanju manjših skupin v razpršena okolja, kar v sodelovanju z občinami omogoča boljšo integracijo v lokalno skupnost.

Brglez pa je ob koncu pogovora poudaril, da je - upoštevaje meje Slovenije - trenutno samo državna meja med Slovenijo in Italijo zgled dejanskega evropskega sožitja. Zato se je zavzel, da bi odprtost še nadalje utrjevali s tesnim čezmejnim sodelovanjem in gospodarskimi ter infrastrukturnimi projekti v okviru makroregij Evropske unije, so sporočili iz DZ.

Delegacija pod vodstvom Iacopa se je danes srečala še z državno sekretarko na ministrstvu za zunanje zadeve Darjo Bavdaž Kuret. Kot so sporočili z MZZ, sta sogovornika izpostavila dobre odnose ter dinamičen politični dialog. Prav tako sta omenila 25-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Italijo.

Tako kot v pogovoru z Brglezom je bil tudi na MZZ izpostavljen pomen obeh narodnih skupnosti - slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji. V okviru izvajanja nekaterih reform v Italiji pa je Bavdaž Kuretova z Iacopom spregovorila še o specifiki prisotnosti slovenske manjšine ter pomenu njene nadaljnje zastopanosti v italijanskem parlamentu.

Iacop se je danes sešel še s svetovalcem predsednika republike za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Boštjanom Žekšem ter svetovalcem za zunanje zadeve Markom Makovcem. Popoldan pa se je delegacija deželnega sveta Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine v DZ srečala z vodji poslanskih skupin, s komisijo za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odborom za gospodarstvo.

Današnji obisk Iacopa je sicer predstavljal priložnost za pogovor o nadaljnjem razvoju dvostranskih odnosov med državama, o položaju obeh avtohtonih narodnih skupnosti, slovenske v Italiji in italijanske v Sloveniji, hkrati pa tudi priložnost za izmenjavo ocen in pogledov na nadaljnji razvoj čezmejnega sodelovanja in povezovanja obmejnih območij.

STA


Najbolj brano