Makovec Brenčičeva očitke iz interpelacije zavrača kot neutemeljene

Pred poslanci DZ se danes zagovarja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki očitke iz interpelacije, ki so jo vložili poslanci SDS, v celoti zavrača kot neutemeljene. Ministrstvo izvršuje ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva, pri čemer je treba urediti tudi druge vidike delovanja zasebnih šol, je dejala.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec 
Brenčič očitke iz interpelacije, ki so jo vložili poslanci SDS, v 
celoti zavrača kot neutemeljene. Foto: STA
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič očitke iz interpelacije, ki so jo vložili poslanci SDS, v celoti zavrača kot neutemeljene. Foto: STA

LJUBLJANA > V zvezi z nespoštovanjem odločbe ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol je ministrica Maja Makovec Brenčič spomnila, da je ustavno sodišče konec leta 2014 ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v drugačnem obsegu kot v javnih šolah, in sicer v višini 85 odstotkov. Zakonodajalcu je naložilo odpravo neustavnosti v letu dni, kar pa se ni zgodilo. Decembra 2014 sprejeta odločitev ustavnega sodišča je bila v uradnem listu objavljena 9. januarja 2015, od takrat pa je začel tudi teči rok.

Ministrica se zaveda, da je odločitev ustavnega sodišča treba izvršiti. Pri tem je izpostavila mnenje vlade, ki ne nasprotuje nujnosti spremembe zakona na podlagi ustavne odločbe, poudarja pa, da je treba ob vprašanju financiranja zasebnih šol to področje urediti celovito. Tako je v zakonodaji treba zajeti še druge elemente v zvezi z delovanjem novoustanovljenih zasebnih šol, kot so pogoji ustanavljanja, pridobitev javne veljavnosti ter spremljanje kakovosti.

Poslanci SDS so letos marca v parlamentarni postopek že tretjič vložili novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, da bi zagotovili izpolnitev odločbe ustavnega sodišča in omogočili “nediskriminatorno financiranje zasebnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavne programe za šoloobvezne otroke”. Podobno novelo zakona so predlagali že januarja lani, nato pa vnovič decembra, a v DZ ni dobila potrebne podpore.

Ministrica tudi zavrača očitke, da naj bi bila odgovorna za povzročeno diskriminacijo pri financiranju obveznih osnovnošolskih vsebin ter s tem povzročene nepopravljive posledice. “Ta navedba ne drži,” je zatrdila in pojasnila, da je bilo financiranje zasebnih šol urejeno s šolsko zakonodajo v letu 1996, vse do odločitve ustavnega sodišča leta 2014 pa se je ureditev zdela primerna in ustrezna.

Spomnila je, da je ustavno sodišče leta 1998 odločilo, da je zakonodajalčeva odločitev, da država v celoti financira le javne šole, v polju njegove presoje in zato ni v nasprotju z ustavo. Poleg tega so bili starši, ko so vpisovali otroke v šolo, po besedah Makovec Brenčičeve seznanjeni z veljavno zakonodajo, ki jo sama odločitev ustavnega sodišča še ni spremenila.

V nadaljevanju je poudarila, da Slovenijo k urejanju izobraževalnega sistema na način, da bo zagotavljal dostopnost, kakovost in pravičnost izobraževanja, ne nazadnje zavezuje tudi nedavno sprejeta Unescova deklaracija izobraževanja 2030.

“Iz navedenih virov izhajajo opozorila v zvezi s premisleki po celovitem urejanju vprašanja zasebnega šolstva predvsem v luči družbenih sprememb in procesov, s katerimi smo soočeni,” je dejala. Dodala je, da je na to v svojem stališču opozorila vlada, ki je zato predlagala zavrnitev zakona, ki ga je predlagala poslanska skupina SDS.

Ministrstvo je tako pripravilo novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, kjer so po njenih besedah upoštevali vsa ta dejstva. Predlog je bil 15. aprila 2016 posredovan v javno razpravo, kar po ministričinih besedah dokazuje jasno namero ministrstva k izvrševanju ustavne odločbe. Kot je dodala, so na predlog prispeli številni, tudi povsem nasprotujoči si komentarji. “Tudi ti kažejo, da so vprašanja, povezana z urejanjem zasebnega šolstva, številna in kompleksna in ne le vezana samo na vprašanje financiranja,” je dejala.

STA


Najbolj brano