Na Gruškovju prvih 300 beguncev čaka na registracijo

Na mejni prehod Gruškovje so danes iz Hrvaške prispeli prvi avtobusi z begunci. Kot je povedala predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v srednji Evropi Caroline Vanburen, jih bodo na tukajšnjem registracijskem centru popisali, nato pa razvozili v različne namestitvene centre po državi. Skupine se bodo tukaj zadržale le nekaj ur.

Iz Hrvaške je na mejni prehod Petišovci prispelo pet avtobusov s približno 300 begunci. Foto: STA
Iz Hrvaške je na mejni prehod Petišovci prispelo pet avtobusov s približno 300 begunci. Foto: STA

LENDAVA, GRUŠKOVJE, NOVO MESTO, MARIBOR, MURSKA SOBOTA, ZAGREB> Begunci po besedah Caroline Vanburen prihajajo v dobrem stanju, ob prihodu dobijo hrano, vodo, odeje v šotorih, saj je danes razmeroma hladno, takoj ko bodo opravili z registracijo, pa bodo preseljeni v druge namestitvene centre. Ob tem je pohvalila pogoje v Gruškovju in dodala, da se je vlada očitno, za razliko od nekaterih drugih držav, v tednih pred prihodom dobro pripravila na razmere.

Na Gruškovju trenutno po njenih besedah dela devet predstavnikov UNHCR, pridružilo se jim bo tudi nekaj kolegov iz Hrvaške, ostali njihovi predstavniki pa so razporejeni tudi v Petišovce.

“Vse je pod nadzorom. Imamo pet sob, v katerih poteka registracija. Ne vem točno povedati, kako dolgo bodo tukaj, a stvari potekajo tekoče. Zagotovo tukaj ne bodo prenočili,” je dejala Vanburnova.

Ob prihodu prvih beguncev na Gruškovju sicer poteka vse mirno, prisotni so policisti in civilna zaščita, naslednjo skupino pa pričakujejo popoldne.

Eden od beguncev iz Iraka Mohamed je povedal, da je prišel preko Turčije in Grčije, z razmerami v Sloveniji pa da je zelo zadovoljen, saj na poti ni bilo vselej tako. S petčlansko družino, v kateri ima tudi nekajletno hči Rodino, si želi v Nemčijo, kjer živi njegov stric, doma ima starše, ki bi jih pozneje prav tako rad pripeljal k sebi.

Kot so dodatno sporočili murskosoboški policisti, bodo po opravljenih postopkih tujci prepeljani v nastanitveni center v Šentilj.

Madžarska je skladno z napovedmi okoli 1. ure zjutraj zaprla mejo s Hrvaško. Slovenija se je zato pripravila na prihod večjega števila beguncev, saj so hrvaške oblasti napovedale, da jih bodo usmerjali proti Sloveniji.

Kot poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, je kakih 30 madžarskih vojakov približno 20 minut pred 1. uro zjutraj pri neuradnem mejnem prehodu s Hrvaško Botovo namestilo bodečo žico in ga zaprlo.

Pred tem so na Madžarsko nekaj minut pred polnočjo vstopili še zadnji begunci, ki so jih z vlakom pripeljali iz Tovarnika na hrvaški strani meje. Po navedbah Hine so na območju Botova zdaj nameščeni pripadniki madžarske policije in vojske, med njimi nekateri v polni bojni opremi.

Madžarska: mejo je še vedno možno zakonito prečkati

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da so zeleno mejo zaprli za ekonomske migrante, da pa je mejo še vedno mogoče zakonito prečkati, prečkajo pa jo lahko tudi tisti, ki bodo zaprosili za azil. Uradna mejna prehoda Beremend in Letenje ostajata odprta za tiste z veljavnimi dokumenti, je dodal.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v petek povedal, da bodo migrante na hrvaško-srbski meji obveščali, da lahko na Hrvaškem zaprosijo za azil in mednarodno pomoč ter da je prehod čez Madžarsko zaprt. Seznanili jih bodo tudi, da lahko na mejnih prehodih z Madžarsko zaprosijo za azil, kar pomeni, da bodo ostali na Madžarskem, poroča Hina.

Ocenil je še, da bi morala begunsko krizo rešiti EU v Turčiji in Grčiji. Ne razume ravnanja Madžarske, saj je večina migrantov, ki so jih prepeljali na Madžarsko, pot nadaljevala v Avstrijo. Ocenil je, da bodo s tem samo dodatno mučili migrante, ki jih mora sedaj Zagreb preusmeriti na daljšo pot.

Danes pa je zanikal pisanje nekaterih hrvaških medijev, da je Hrvaška zaprla zeleno mejo s Srbijo pri kraju Bapska. Za Večernji list je pojasnil, da so zaradi novih razmer samo uvedli počasnejši prihod beguncev, kar pomeni, da v državo spuščajo “avtobus za avtobusom z begunci”, ki jih nato nameščajo v sprejemnem centru v Opatovcu.

Avstrija bo na meji s Slovenijo okrepila nadzor

Na avstrijskem Koroškem bodo spričo razvoja dogodkov na Hrvaškem in Madžarskem še okrepili mejni nadzor. Medtem ko so tega doslej izvajali le na mejnih prehodih pri predoru Karavanke in prelazu Ljubelj, bodo nadzor v soboto zvečer še razširili. Podobne ukrepe načrtujejo tudi za avstrijsko Štajersko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ker Madžarska ob polnoči zapira zeleno mejo s Hrvaško, bodo na mejnih prehodih s Slovenijo na Koroškem spričo prihoda večjega števila beguncev v soboto ob 20. uri začeli s “sistematičnim mejnim nadzorom”, je za APA v petek zvečer dejal tiskovni predstavnik policije Rainer Dionisio.

Odslej bodo nadzor izvajali tudi na prehodih Lavamünd (Labod) - Vič, Seebergsattel - Jezerski vrh, Grablach - Holmec in Korensko sedlo. Na območje nameravajo poslati še približno 50 policistov iz Dunaja, Tirolske in s Predarlskega.

Tudi na Štajerskem bodo okrepili nadzor, in sicer na prehodih Radgona - Gornja Radgona, Mureck - Trate in Šentilj. Tu bodo policijske vrste dodatno okrepili policisti iz Dunaja, Spodnje Avstrije in Zgornje Avstrije.

Hrvaški notranji minister: Begunce bomo preusmerjali proti Sloveniji

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je včeraj v Opatovcu novinarjem potrdil, da bo Hrvaška začela izvajati svoj plan C ter begunce preusmerjati proti Sloveniji na tri mejne prehode. Gre za železniški in cestni mejni prehod v Murskem Središću (Petišovci) ter mejni prehod Macelj (Gruškovje).

Begunski koridor bomo preusmerili proti Sloveniji, potem ko je Madžarska napovedala, da ne bo več sprejemala migrantov in beguncev, ki smo jih prevažali proti Madžarski, je izjavil Ostojić novinarjem. Povedal je, da na ta način Hrvaška začenja izvajati plan C, o katerem ni bilo dogovora s Slovenijo, ker je to hrvaški načrt, je izjavo povzela hrvaška televizija (HTV).

Dodal je, da “dokler bosta Nemčija in Avstrija sprejemali migrante, bo tudi Slovenija sprejemala ljudi, ki so bili na Hrvaškem in so se napotili proti schengnu”.

Povedal je, da bodo v skladu z dogovorom med hrvaško in slovensko policijo begunce prepeljali do Petišovcev in Gruškovja. Zaenkrat naj bi Slovenija sprejela 300 ljudi na Gruškovju, 300 na cestnem mejnem prehodu Petišovci in 1200 na železniškem mejnem prehodu Petišovci, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Slovenske železnice so po navodilu državnih organov ob 19.30 prekinile potniški železniški promet s Hrvaško, so pojasnili v Slovenskih železnicah. Enako so Slovenske železnice storile tudi ob prvem valu prihoda beguncev. Do kdaj bo železniški potniški promet s Hrvaško prekinjen, še ni jasno. Ob tem pa na Slovenskih železnicah zatrjujejo, da bodo uredili nadomestni prevoz. Železniški potniški promet med Slovenijo in Hrvaško je bil prekinjen tudi ob prvem begunskem valu med 17. septembrom in 5. oktobrom. Takrat so v Slovenskih železnicah ocenili, da jim je zaustavitev prometa povzročila škodo skoraj v višini 150.000 evrov.

Hrvaška bo z meje s Srbijo za begunce organizirala prevoz z vlakom do Čakovca, potem z avtobusi do meje s Slovenijo. “Pot bo daljša, stroški so najmanjši problem,” je še dejal Ostojić.

Kot je kasneje za dnevnik HTV dejala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić, bo po zaprtju madžarske meje s Hrvaško Slovenija edina alternativna možnost za njihovo pot na Zahod. Zatrdila je, da se bo Hrvaška s Slovenijo dogovarjala glede števila beguncev, ki jih lahko sprejme.

Tudi Pusićeva je potrdila, da je načrt C dejansko hrvaški in ne hrvaško-slovenski, podrobnosti o njem pa ni predstavila niti ona.

Če bosta mejo za migrante zaprli Nemčija in Avstrija, “takrat bo morala mejo zapreti tudi Hrvaška, saj nima alternative”, je še dodala po poročanju Hine.

Hrvaška je včeraj poslala iz Opatovca še enajst avtobusov in izredni vlak z begunci in migranti proti madžarski meji. Potem naj bi organizirani prevoz preusmerili proti Sloveniji. V preteklih dneh je iz Srbije na Hrvaško povprečno dnevno prihajalo 5000 ljudi.

STA


Najbolj brano