Madžare zanimajo železnica, drugi tir in polinovod

Zunanji minister Karl Erjavec je današnji uradni obisk na Madžarskem izkoristil predvsem za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama s poudarkom na infrastrukturnih projektih, kot so modernizacija železnic, drugi tir in plinovod. Pomembna tema je bil tudi položaj slovenske manjšine, ki se izboljšuje, je povedal Erjavec.

Zunanji minister Karl Erjavec je današnji uradni obisk na 
Madžarskem izkoristil predvsem za krepitev gospodarskega 
sodelovanja med državama s poudarkom na infrastrukturnih 
projektih, kot so modernizacija železnic, drugi tir in plinovod.  Foto: Miha Koron
Zunanji minister Karl Erjavec je današnji uradni obisk na Madžarskem izkoristil predvsem za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama s poudarkom na infrastrukturnih projektih, kot so modernizacija železnic, drugi tir in plinovod.  Foto: Miha Koron

BUDIMPEŠTA > Karl Erjavec se je v okviru obiska sestal z gostiteljem, ministrom za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Petrom Szijjartom in tudi s predsednikom madžarskega parlamenta Laszlom Köverjem.

Spremlja ga gospodarska delegacija iz sektorja transporta, logistike in turizma ter predstavniki javne agencije Spirit. S kolegom Szijjartom sta tako danes med drugim odprla poslovni forum in nagovorila slovenske in madžarske udeležence.

Tudi dvostranske pogovore, ki so sledili, sta ministra izkoristila predvsem za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Kot je izpostavil Erjavec, je bila v ospredju infrastruktura.

Szijjarta je zelo zanimalo, kako poteka modernizacija slovenskih železnic, in Erjavec mu je zagotovil, da bo proga Pragersko-Hodoš letos zaključena in bo modernizirana po standardih EU.

Prav tako ga je zanimalo, kako poteka uresničevanje projekta drugega tira Koper-Divača, pri čemer mu je Erjavec pojasnil, da je projekt prijavljen za črpanje evropskih sredstev, ki pa za zaprtje finančne konstrukcije ne bodo zadostovala. Madžarska stran je nato ponudila sofinanciranje projekta s strani tamkajšnje investicijske banke in Erjavec bo to pobudo sedaj odprl na ravni vlade, je napovedal.

Poleg tega vlada pri Madžarih velik interes za energetsko povezovanje držav s plinovodom, saj je trasa preko Slovenije zanje najbolj optimalna za dobavo plina v oziroma iz Italije. Izgradnja tega plinovoda spada med pomembne projekte EU na področju energetike. Po besedah Erjavec bi lahko bil realiziran do leta 2020, trenutno pa se pripravlja študija zanj.

Srečanje s predsednikom madžarskega parlamenta je bilo medtem posvečeno predvsem položaju obeh manjšin. Köver je priznal, da Slovenija dobro skrbi za madžarsko manjšino, po drugi strani pa je prišlo do napredka tudi na drugi strani, saj ima slovenska manjšina od lani svojo zagovornico v parlamentu v Budimpešti in to pridobitev ocenjuje kot zelo pozitivno, je dejal Erjavec.

Sledilo je še srečanje Erjavca s predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem, ki ugotavljajo, da je napravljen velik napredek v smislu podpore madžarske države projektom, ki so v interesu manjšine. Kot je spomnil Erjavec, je končno zgrajena cesta Verica-Gornji Senik, ki je za manjšino zelo pomembna.

Erjavec se bo sedaj še udeležil sprejema ob dnevu državnosti, ki ga organizira slovensko veleposlaništvo v Budimpešti, nato pa se vrača nazaj v domovino.

S kolegom Szijjartom je sicer Erjavec danes govoril tudi o aktualnih mednarodnih temah, kot so migracijski pritiski, razmere v Libiji, vzpon Islamske države, Sirija, Irak, bližnjevzhodni mirovni proces in ukrajinska kriza.

Glede rekordnega pritiska migrantov, s katerim se sooča EU in zaradi katerega je Evropska komisija nedavno predlagala nekakšne kvote za razdelitev beguncev po vseh državah članicah, je Erjavec dejal, da v Budimpešti “razmišljajo podobno kot mi v Sloveniji” - smo solidarni, a nad kvotami nismo navdušeni, saj menimo, da te problema beguncev dolgoročno ne bodo rešile.

STA


Najbolj brano