MZZ v sodelovanju z agencijami spremlja razmere za Slovence v Turčiji

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je pojasnil, da informacij iz Turčije, kjer se dogaja poskus vojaškega udara, ni veliko, turistične agencije pa ocenjujejo, da so slovenski turisti, ki letujejo v njihovih aranžmajih, varni.

 Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej 
Šter Foto: STA
Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter Foto: STA

LJUBLJANA, ANKARA > Po besedah Andreja Štera, ki je po telefonu večkrat govoril s slovenskim veleposlaništvom v Ankari, predvsem ni veliko zanesljivih in uporabnih informacij, saj so si mnoge nasprotujoče. “Po enih informacijah naj bi se puč bolj ali manj že končal, in sicer neuspešno, po drugih se del vojske ne želi podrediti predsedniku, kar ni najboljši obet za varnost,” je pojasnil.

Po njegovih ocenah je trenutno v Turčiji nekaj sto Slovencev, večina jih letuje v letoviščih ob Sredozemskem morju, predvsem v Antalyji. In ti državnega udara niti ne občutijo. Zato se je ministrstvo s turističnimi agencijami dogovorilo, da ljudi ne premikajo, ker bi premik pomenil dodatno nevarnost. Zlasti je lahko nevaren premik iz periferije v Carigrad, kjer je položaj negotov.

Ciklus letovanja z agencijami se tam končuje konec tedna, tako bodo počakali na razvoj dogodkov. Čarterska poleta gresta od tam danes in jutri, oba letita neposredno v Ljubljano in ne čez Carigrad.

Šter po zdajšnjih informacijah ocenjuje, da situacija v Turčiji ni zelo nevarna za tujce, saj gre predvsem za “prerivanje znotraj turškega političnega prostora”.

Kljub temu razume skrb svojcev vseh, ki so trenutno v Turčiji, in spremljajo dogajanje prek medijev. Kot je še dejal, na veleposlaništvu v Ankari ves čas deluje dežurna telefonska številka 0090 312-405-4985. Dežurna služba MZZ v Ljubljani pa je dosegljiva na 01/478-2219. Na te številke se lahko obrnejo vsi, ki iščejo podrobnejše informacije ali želijo vzpostaviti stik z znanci, sorodniki ali prijatelji, ki so ta čas v Turčiji. Ob tem je Šter posebej opozoril tudi na tiste, ki skozi Carigrad zgolj potujejo v druge države in jih zanima, kako bo s povezavami.

Šter je priznal, da imajo nekaj težav pri vzpostavljanju povezav s Turčijo, ampak te niso trajne, zato je “treba vztrajati”.

Z ministrstva za zunanje zadeve slovenskim državljanom, ki v Turčiji letujejo v organiziranih skupinah, svetujejo, naj bodo v stiku z organizatorjem počitnic in naj upoštevajo navodila. Tistim, ki potujejo individualno, pa, da od letalskega prevoznika pridobijo informacijo o tem, kdaj bo opravljen polet, s katerim nameravajo potovati, ali pa, kam je izhodiščno mesto poleta prestavljeno.

Dogajanje v Turčiji za Slovenijo ni nepomembno, saj je, kot pravi Šter, to “nam zelo blizu in ima lahko številne posledice - med drugim za begunce, gospodarske povezave in podobno”.

STA

Preberite še:

V poskusu udara v Turčiji ubitih najmanj 60 ljudi, več sto aretiranih


Najbolj brano