MVK predlaga imenovanje Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko

Mandatno-volilna komisija državnega zbora (DZ) je na nadaljevanju seje sklenila DZ v imenovanje za informacijsko pooblaščenko predlagati zdajšnjo generalno sekretarko DZ in nekdanjo namestnico informacijske pooblaščenke Mojco Prelesnik.

Mandatno-volilna komisija predlaga imenovanje Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko  Foto: STA
Mandatno-volilna komisija predlaga imenovanje Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko  Foto: STA

LJUBLJANA > Predlogu predsednika republike so nasprotovali v SDS, ker Mojca Prelesnik po njihovem mnenju ne izpolnjuje strokovnih meril.

Gorenak: Prelesnikova s slabimi strokovnimi referencami in brez podpore zaposlenih

Člani komisije so danes nadaljevali prejšnji teden prekinjeno razpravo o predlogu za imenovanje informacijske pooblaščenke. Poslanec SDS Vinko Gorenak je opozoril, da Prelesnikova kot kandidatka nima podpore zaposlenih. Poleg tega ima po njegovih besedah slabše strokovne reference od ostalih kandidatov. Gorenak je še opozoril, da je Prelesnikova delovala proti SDS. Naredil je primerjavo z imenovanjem Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča. Kot je dejal Gorenak, koalicija kandidatki zagotavlja službo, postavlja jo na pomemben položaj, da bi v stilu Masleše “tepihovala” SDS in posameznike.

Jože Tanko (SDS) je kot težavo te seje navedel slab kadrovski predlog predsednika republike. Prepričan je, da bi lahko bila seja tudi po volitvah, tako bi se lahko poslanci v teh dneh posvetili volilni kampanji. Tanko je poudaril, da ima tisti, ki se je bolj izkazal v blatenju SDS in njenega predsednika Janeza Janše, karierno prednost v tej koaliciji.

Vse stvari potekajo v skladu s paradigmo “najprej diskreditacija, nato likvidacija”, je dejal Tanko in dodal, da smo priča politični likvidaciji predsednika SDS. Za nekatere se po njegovem mnenju delajo procesi na zalogo, ko bo padla sodba v zadevi Patria, bodo na vrsti novi postopki.

Do strokovne usposobljenosti in dela Prelesnikove je bila kritična tudi Eva Irgl (SDS). Glede na vse povedane argumente je pričakovala, da bo Pahor “zbral toliko modrosti ali poguma”, da bo sporni predlog umaknil. K temu je predstavnico urada predsednika republike Natašo Kovač ponovno pozval tudi Tanko.

Kovačeva je pojasnila, da je bil prvi in osnovni kriterij pri izbiri kandidatov za informacijskega pooblaščenca strokovnost. Prelesnikova po njenih besedah izpolnjuje vse strokovne kriterije, tako kot ostali trije kandidati, o katerih se je s predstavniki poslanskih skupin posvetoval Pahor. Po teh posvetovanjih pa se je izkazalo, da Prelesnikova uživa največjo podporo. Dodala je, da v primeru neimenovanja Prelesnikove informacijski pooblaščenec od 17. julija ne bo imel vodje.

Spremembe pri imenovanju članov upravnega odbora Prešernovega sklada

Komisija je na predlog vlade sklenila DZ predlagati spremembo sklepa o imenovanju članov upravnega odbora Prešernovega sklada, po katerem bosta Teja Reba in Simon Popek nasledila Slavka Hrena in Jožeta Trontlja. Na predlog vlade pa komisija DZ v imenovanje predlaga za predsednika Nacionalnega sveta za kulturo Metoda Pevca, za člane pa Andreja Blatnika, Mileno Milevo Blažič, Sonjo Ano Hoyer, Uroša Lajovica, Jadranko Plut in Aljo Predan. Petletni mandat začne teči 26. septembra.

Odstopna izjava Bandellija

Komisija se je seznanila z odstopno izjavo člana nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marka Bandellija zaradi nezdružljivosti dela člana nadzornega sveta RTVS s članstvom v organih politične stranke, zato mu je prenehal mandat člana nadzornega sveta RTVS.

Zbirajo kandidate

Komisija je začela kandidacijski postopek za imenovanje dveh članov Državne revizijske komisije, ker Sonji Drozdek Šinko in Vidi Kostanjevec 24. decembra poteče mandat. Rok za prijavo je 31. julij. Komisija je začela kandidacijska postopka za imenovanje dveh članov programskega sveta RTVS za preostanek mandata, ker je Matjažu Steržetu in Mihi Klunu prenehal mandat. Rok za predlaganje kandidatov je 21. julij.

Zaradi sprememb v sestavi poslanske skupine PS in ustanovitve nove poslanske skupine Zavezništvo Alenke Bratušek komisija DZ v potrditev predlaga spremembe v sestavi treh preiskovalnih komisij.

Ob koncu seje pa je komisija brez razprave zavrnila predloga SDS v zvezi z nadzorom premoženjskega stanja članov Komisije za preprečevanje korupcije.

Komisija proti priznanju imunitete Vogrinu

Člani komisije so se pred tem sešli na delno zaprti seji in obravnavali obvestilo preiskovalnega oddelka okrožnega sodišča v Mariboru o dovoljenju za začetek kazenskega postopka zoper poslanca Ivana Vogrina zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije. Mandatno-volilna komisija DZ predlaga, da ne prizna imunitete poslancu Vogrinu in dovoli vodenje kazenskega postopka.

STA


Najbolj brano