MVK danes še brez razprave o uvedbi kazenskega postopka zoper Janšo

Mandatno-volilna komisija (MVK) bi danes morala razpravljati tudi o obvestilu Okrožnega sodišča v Ljubljani o uvedbi kazenskega postopka zoper poslanca Janeza Janšo, vendar so sejo še pred začetkom te točke zaradi nadaljevanja redne seje DZ prekinili. Sejo MVK bodo nadaljevali v torek, ko je pričakovati razpravo o vprašanju imunitete Janši.

Mandatno-volilna komisija naj bi o vprašanju imunitete Janezu Janši razpravljala v torek. Foto: Tamino Petelinsek
Mandatno-volilna komisija naj bi o vprašanju imunitete Janezu Janši razpravljala v torek. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Okrožno sodišče je državni zbor o tem, da so zoper predsednika SDS uvedli kazenski postopek, obvestilo pred nekaj dnevi. Po nekaterih informacijah gre za kazenski postopek v primeru Trenta, zoper Janeza Janšo pa potekata še dve kazenski obravnavi. DZ bo moral zdaj odločiti, ali bo dovolil pregon zoper Janšo v teh zadevah ali mu bo podelil imuniteto.

Člani MVK so sejo prekinili pri razpravi o sklepu o začetku postopka za oceno ustavnosti zakona o poslancih. Ustavno sodišče je namreč ob tem, ko je do končne odločitve zadržalo sklep o prenehanju Janševega mandata, napovedalo vsebinsko presojo ustavnosti zakona o poslancih, ki je bil podlaga za prenehanje mandata.

Člani MVK so začeli razpravo o mnenju zakonodajno-pravne službe DZ, ki se nanaša zlasti na ugotovitve glede zagotavljanja sodnega varstva v primeru prenehanja mandata funkcionarjem. Zakonodajalec posebnega sodnega varstva ni uredil, se je pa v zvezi z volilno pravico ukvarjal z dopustnimi in ustavnoskladnimi omejitvami te pravice.

Zakonodajalec se po navedbah zakonodajno-pravne službe zaveda, da mora biti sodno varstvo urejeno učinkovito in bo moral, če bo ustavno sodišče ugotovilo, da je veljavna ureditev v neskladju z ustavo, to neskladje odpraviti. Potreboval pa bo ustavnopravna izhodišča za ureditev učinkovitega sodnega varstva, sklene zakonodajno-pravna služba.

Poslanci SDS so na seji vnovič ocenili, da je bilo prenehanje Janševega poslanskega mandata načrtno in so mu bile kršene človekove pravice. Po mnenju poslanke Anje Bah Žibert so vedeli, da bo Janši mandat vrnjen, a da so računali na drugačno pot.

Poslanec Branko Zorman (SMC) jo je vprašal, katere človekove pravice so bile kršene in v katerem mnenju je bilo take ocene zaslediti. Poslanka SDS mu je odvrnila, da ni na klopi za zaslišanje. Je pa poudarila, da je bil “nekdo brez poslanskega mandata, sedaj pa ni več” oziroma mu je bil mandat vsaj začasno vrnjen.

Zaradi prekinitve seje člani MVK še niso glasovali o mnenju zakonodajno-pravne službe.

Večino časa so se zadržali pri prvi točki - predlogu za izvolitev Maše Žura v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožne sodnice na Okrožnem sodišču v Krškem. Člani MVK so predlog sklepa brez glasu proti potrdili. Se je pa na pobudo članov SDS vnela razprava o vprašanju kadrovanja v pravosodju. Tudi nekateri drugi člani MVK so pritrdili, da je potrebna splošna razprava o tej problematiki.

STA


Najbolj brano