Lukšič naj bi bil ovaden zaradi Stožic

Nacionalni preiskovalni urad je po poročanju Pop TV kazensko ovadil več ljudi zaradi domnevno spornega sofinanciranja izgradnje Stožic. Med ovadenimi je po poročanju televizije zaradi suma zlorabe uradnega položaja tudi nekdanji šolski minister Igor Lukšič.

Med ovadenimi je zaradi suma zlorabe uradnega položaja tudi nekdanji šolski minister Igor Lukšič Foto: STA
Med ovadenimi je zaradi suma zlorabe uradnega položaja tudi nekdanji šolski minister Igor Lukšič Foto: STA

LJUBLJANA > Lukšič naj bi kot minister Mestni občini Ljubljana (MOL) pridobil nepremoženjsko korist s tem, ko je bila izbrana na razpisu za sofinanciranje nogometnega stadiona v Stožicah. Poleg Lukšiča je neuradno ovadenih še sedem ljudi, med njimi tudi tedanji predsednik razpisne komisije Aljuš Pertinač in Marko Kolenc z Mestne občine Ljubljana, ki naj bi sodeloval pri pripravi razpisa, poroča Pop TV.

Lukšič je danes dejal, da z ovadbo ni seznanjen. Ga pa ovadba čudi, saj da je tudi vrhovno sodišče ugotovilo, da z razpisom ni bilo nič narobe, je dejal za omenjeno televizijo.

Lukšiča je Nacionalni preiskovalni urad zaradi Stožic zaslišal novembra, mesec pozneje pa so ga zaslišali še zaradi suma zlorabe položaja pri projektu Državljanska vzgoja.

Razpis za sofinanciranje investicij v športno-rekreacijsko infrastrukturo je šolsko ministrstvo objavilo julija 2010, mesec dni pred odprtjem Stožic. Od okvirne višine razpisanih sredstev (9,4 milijona evrov) naj bi približno 8,1 milijona evrov prispevala EU.

Razpisni pogoji so med drugim določali, da vrednost investicije ne sme presegati 45 milijonov evrov, zaradi česar so se pojavila mnenja, da projekt Stožice ni ustrezal pogojem. Zaradi očitkov, da je razpis prilagojen MOL, so v DZ obravnavali interpelacijo zoper Lukšiča.

Na občini so si sprva od EU obetali 8,1 milijona evrov, a je ministrstvo zaradi nepravilnosti v razpisni vlogi občine podalo nižjo zahtevo za povračilo sredstev. Od v razpisu predvidenih skupno okoli 9,4 milijona evrov je ministrstvo občini dejansko plačalo le 7,5 milijona evrov, od česar je 6,4 milijona evrov zagotovila EU.

STA


Najbolj brano