Lovci, strelci in zbiratelji v istem košu kot teroristi

Evropska komisija bi se proti terorizmu borila s poostritvijo nadzora nad orožjem, ki ga legalno posedujejo državljani EU. Določene vrste orožja bi prepovedala; med njimi dve pištoli, s katerima strelci tekmujejo na olimpijskih igrah. Zaradi nevarnosti, da bi orožje spet usposobili, bi se morali številnim kosom odpovedati zbiralci, eksponate bi morali prirediti tudi muzeji.

Predlog evropske komisije razburja tudi športne strelce. Na 
seznamu prepovedanih bi bili pištoli, ki se uporabljata v dveh 
od 15 olimpijskih strelskih disciplin.  Foto: STA
Predlog evropske komisije razburja tudi športne strelce. Na seznamu prepovedanih bi bili pištoli, ki se uporabljata v dveh od 15 olimpijskih strelskih disciplin.  Foto: STA

LJUBLJANA > Evropska komisija se je po terorističnih napadih v Franciji šele dobro lotila priprave predloga direktive, a je med slovenskimi lovci, strelci in zbiratelji orožja že povzročila veliko slabe volje. “Prepričani smo, da tisti, ki so pripravili predlog direktive, očitno ne vedo, kaj so teroristi in terorizem,” je včeraj, ko je predlog direktive obravnaval odbor DZ za notranje zadeve, dejal Rajko Pučnik iz Združenja orožarjev Slovenije.

V istem košu kot teroristi

Predlog direktive gradi na nesmiselnem predvidevanju, da se teroristi z orožjem oskrbujejo na legalnem trgu, je do predloga besedila, ki so ga državam članicam poslali uradniki Evropske komisije, bil kritičen Franci Stanovnik iz Strelskega društva 1991. Predlog je žaljiv do lovcev, športnih strelcev in zbirateljev, saj jih Evropska komisija daje v isti koš kot teroriste in kriminalce, je dodal. Predlogi, da bi bile določene vrste orožja po novem prepovedane za civilno rabo, ima lahko prav nasprotni učinek od želenega: “Takšni ukrepi bodo imeli vpliv na razcvet črnega trga.”

Slovenska zakonodaja je do imetnikov orožja že zdaj restriktivna. Državljani morajo imeti številna potrdila in dokumente za nošenje orožja. Pod strogimi nadzori države je tudi lovsko orožje. Lovci morajo orožni list obnoviti na vsakih deset let. “Nisem še zasledil, da bi bilo lovsko orožje uporabljeno za terorizem,” je dejal predsednik Lovske zveze Slovenije Srečko Felix Krope. “Direktiva daje državljanom lažen občutek varnosti, saj nima potenciala, da bi preprečila teroristična dejanja.”

Po podatkih notranjega ministrstva ima v Sloveniji orožni list 39.524 ljudi. Skupaj posedujejo 127.422 kosov orožja.

Udarec za zbirateljstvo

Tem kritikam se pridružuje tudi vlada, še bolj ostro pa se je proti predlogu direktive postavila opozicijska SDS, kjer se sprašujejo, kako lahko Evropska komisija zaradi teroristične grožnje predlaga razorožitev evropskih državljanov, ki imajo orožje zakonito.

Slovenska društva in združenja, enako pa tudi vlada in SDS, so zadržani do predlogov o prepovedi avtomatskega orožja, predelanega v polavtomatsko. Zadržani so do prepovedi polavtomatskega orožja, ki spominja na vojaško orožje. Kljub utemeljitvi Evropske komisije, da so bili zadnji teroristični napadi izvedeni s slabo onesposobljenim strelnim orožjem, ki so ga teroristi ponovno usposobili, so kritični do zelo strogih omejitev pri posedovanju onesposobljenega orožja. Evropska komisija namreč predlaga, da civilisti sploh ne bi smeli imeti ali prodajati onesposobljenega orožja iz razreda A (prepovedano strelno orožje - vojaško orožje). Slovenija je doslej zbirateljem omogočala zbiranje približno 150 vrst onesposobljenega orožja iz razreda A. “Gre za orožje iz prve in druge svetovne vojne in orožje iz osamosvojitvene vojne,” je pojasnil Rajko Pučnik. Predlog direktive zdaj zahteva tudi popolno onesposobitev orožja, ki ga hranijo muzeji, kar bi lahko pomenilo uničenje kulturne dediščine, svari Pučnik.

Vse, kar so si zamislili evropski uradniki, vendarle ni zgrešeno. V Sloveniji ni zadržkov do tega, da bi moralo v vseh državah EU obveljati enotno označevanje orožja, in nihče ne nasprotuje nameri po večjem nadzoru spletne prodaje orožja. Treba bi bilo okrepiti tudi čezmejni nadzor nad orožjem in v registrih evropskih držav izboljšati evidence o predelanem orožju.

JANA KREBELJ


Najbolj brano