Lov na štipendijo - nova igra na srečo

Včeraj odprt lov na štipendijo za deficitarne poklice spominja na farso. Spletna stran, na kateri je bil ob 9. uri zjutraj objavljen obrazec za pridobitev štipendije, se je sesula, tako da mnogi dijaki niso mogli takoj oddati vloge. Čas pa je bil ključnega pomena: država bo namreč štipendije razdelila po načelu: kdor prej pride, prej melje.

Med deficitarnimi je tudi poklic natakarja. Foto: Tamino Petelinsek
Med deficitarnimi je tudi poklic natakarja. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Napoved, da bo Javni sklad RS za razvoj kadrov med dijake, ki se šolajo za katerega od deficitarnih poklicev, razdelil tisoč štipendij po sto evrov mesečno, je naletela na izjemen odziv. Včeraj okrog 9.30 je spletna stran, na kateri je bil objavljen obrazec, beležila po 200 klikov na sekundo, do 11. ure pa so na strani našteli 31.000 obiskovalcev. V povprečju stran obišče tisoč obiskovalcev dnevno.

Dirka na čas

Posledica: stran se je “sesula”, nehala delovati, ta tehnična motnja pa lahko zdaj marsikoga izloči iz štipendijske dirke. Edini kriterij, ki se ga bo sklad držal pri podeljevanju štipendij, je namreč natančen čas, kdaj je prosilec oddal vlogo na pošto ali jo osebno prinesel v prostore sklada v Ljubljani.

Vasilija Rupnik, mama dijaka iz Nove Gorice in hkrati zaposlena na Šolskem centru Nova Gorica, kjer se za deficitarne poklice, kot so avtoserviser, računalnikar, tehnik računalništva, mehatronik operater in mizar, izobražuje večina od njihovih 1300 dijakov, je ena od mnogih, ki so včeraj doživeli hladen tuš.

S sinom sta čakala na 9. uro zjutraj, da bi s spletnih strani sklada natisnila obrazec, ga izpolnila in takoj poslala v Ljubljano. A ni šlo, stran se ni in ni odprla, obrazec pa sta dobila šele, ko je sin zanj zaprosil prek elektronske pošte. Odposlal ga je včeraj, a šele po 11. uri, ko so na sedežu sklada za štipendiranje v Ljubljani že prejeli 500 vlog, ki so jih tja oddali prosilci osebno.

Prosilci iz Ljubljane so bili v prednosti, kajti vlogo so lahko od 9. ure naprej osebno prevzeli na skladu, medtem ko so bili vsi ostali dijaki odvisni le od nedelujoče spletne strani. S sklada so sicer nekaj pred 12. uro javnost obvestili, da so zaradi sesutja sistema obrazce objavili še na spletni strani ministrstva za delo in na portalu e-uprava, vsem, ki so poklicali na sklad, pa so vlogo poslali po elektronski pošti.

Država iger na srečo

Končni izbor tisočih dijakov, ki bodo prejeli štipendijo za deficitarne poklice, bo zdaj potekal tako, da bodo uslužbenci vloge za štipendije razporedili po datumu in času, kot so jih prosilci oddali na pošto ali v ljubljansko pisarno.

“Prav zanima me, kako je bilo pred pisarno. So ljudje prespali pred vrati v spalnih vrečah?” na absurdnost prvega podeljevanja štipendij za deficitarne poklice kaže Vasilija Rupnik. Tudi če ne bi prišlo do kolapsa spletne strani, je po njenem mnenju princip, kdor prej pride, prej melje, zgrešen. Bolj logično bi bilo, če bi država izbrala teritorialni vidik ali pa določila, da štipendijo prejme določeno število dijakov v posameznih deficitarnih poklicih. “To bi sprejela,” pravi Rupnikov, “ampak to, da bo zdaj nek uslužbenec gledal datum in uro poštnega žiga, pa se mi zdi nesprejemljivo. Zdi se mi, da postajamo država iger na srečo. Naši otroci so naša bodočnost in zato sem zelo razočarana.”

JANA KREBELJ


Najbolj brano