Lokalno bolj sveže in tudi zdravo

Lokalno pridelana hrana je bolj sveža, boljše kakovosti, zaradi kratke poti ima več zdravju koristnih snovi, zato bi jo slovenske bolnišnice rade odkupovale. Glede na to, da jih zavezujejo predpisi in javna naročila, bo temu treba nekoliko prilagoditi predpise. Ker so bolnišnice veliki naročniki, se bodo kmetje morali združiti in povezati.

Metod Mezek: “Vsi pa 
vemo, da je  lokalna 
hrana bolj sveža, 
okusna in zdrava, a 
pogosto za zdaj še 
dražja od uvožene.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Metod Mezek: “Vsi pa vemo, da je lokalna hrana bolj sveža, okusna in zdrava, a pogosto za zdaj še dražja od uvožene.” Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SLOVENIJA > Tako so menili včeraj na sestanku z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom predstavniki slovenskih bolnišnic pod okriljem Združenja zdravstvenih zavodov (ZZZ) Slovenije. Podprli so Židanov predlog, da bi zavoljo uveljavljanja načela kratkih verig bolnišnice v večji meri živila odkupovale od slovenskih kmetov.

Židan si prizadeva, da bi se bolnišnice pridružile uspešnemu projektu za šole in vojsko. Oboji se namreč v vse večji meri oskrbujejo z lokalno pridelanimi živili - šolstvo odkupi 38 odstotkov vseh živil, ki jih potrebuje, iz domačih logov, vojska že 60 odstotkov.

Direktorji bolnišnic podpirajo predlog Tereze Novak iz Slovenske filantropije, združenja za promocijo prostovoljstva, da bi v bolnišnicah okrepili delo prostovoljcev pri pomoči bolnikom glede osnovnih opravil. Prostovoljci sicer že delujejo v murskosoboški, novomeški, celjski bolnišnici ter v ljubljanskem kliničnem centru, a ta delež skupaj znaša le toliko, kot deluje prostovoljcev v le eni bolnišnici na Irskem. Prostovoljstvo v bolnišnicah mora po oceni ZZZ urediti krovni pravilnik, usklajen z zakonodajo. Obenem mora predpisati tudi vse oblike usposabljanja prostovoljcev.

“Dogovori potekajo že dalj časa,” omenja Metod Mezek, direktor ZZZ, ki hkrati opozarja: “Bolnišnice so velike porabnice hrane in jo morajo kupovati na podlagi javnega naročanja, zato bo te predpise treba prilagoditi tako, da se bodo nanje lahko prijavljali domači pridelovalci hrane. Zato pa se bodo morali povezati v združenja ali zadruge, da se bodo lahko prijavljali na razpise in bodo lahko zagotovili velike količine hrane.”

Židan meni, da bi tudi na ta način domačim kmetovalcem zagotovili delo. Država javnim zavodom sicer ne more predpisati, naj kupujejo le lokalno hrano, saj je treba spoštovati evropski trg. Lahko pa s prilagoditvijo predpisov pripomore, da bodo lahko zavodi kupovali tudi lokalno hrano.

V kratkem bodo izkušnje izmenjali in se skušali uskladiti tisti, ki skrbijo za nabavo hrane v bolnišnicah in predstavniki kmetijskega ter zdravstvenega ministrstva. “Vsi pa vemo, da je lokalna hrana bolj sveža, okusna in zdrava, a pogosto za zdaj še dražja od uvožene,” dodaja Mezek. JA


Najbolj brano