Lokalni akcijski skupini Snežnik-Nanos odobrili 1,8 milijona evrov

Kmetijsko in gospodarsko ministrstvo sta izdali prvi odločbi o potrditvi lokalne akcijske skupine (LAS) za obdobje 2014-2020, in sicer za Lokalno akcijsko skupino med Snežnikom in Nanosom ter Lokalno akcijsko skupino Srce Slovenije. Prvi so tako odobrili 1,8 milijona evrov, drugi pa dva milijona evrov.

 Foto: Yves Regaldi
Foto: Yves Regaldi

LJUBLJANA > Z odločbo o potrditvi so odobrili sredstva iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna. Sredstva bosta akcijski skupini koristili na osnovi potrjenih operacij oziroma projektov do leta 2023.

Skupno je za izvajanje podpor lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, namenjenih nekaj manj kot 96 milijonov evrov.

S podporami želijo spodbuditi socialno vključevanje, ustvarjanje in ohranjanje delovnih mest ter boj proti revščini in kakršnikoli diskriminaciji, zmanjševanje regionalnih razvojnih razlik in gospodarski razvoj območij. Poleg tega pa je cilj prispevati k ohranjanju narave, varstvu okolja, kulturne dediščine, kulturne krajine in njenih elementov.

Na zaokroženih območjih po Sloveniji so se oblikovala lokalna partnerstva oziroma lokalne akcijske skupine. V večini so že pripravile svoje strategije lokalnega razvoja, ki predstavljajo enega izmed pogojev za potrditev lokalnih akcijskih skupin in pridobitev pravice do črpanja sredstev.

Ob pripravi strategij so morale akcijske skupine slediti štirim tematskim področjem ukrepanja, te so ustvarjanje delovnih mest, razvoj osnovnih storitev, varstvo okolja in ohranjanje narave ter večja vključenost mladih, žensk in drugih ranljivih skupin.

Podpirali bodo predvsem projekte, ki bodo s sinergijskimi učinki med drugim prispevali tudi k boljšemu socialnemu statusu družbenih skupin, kot so kmetje, mladi, brezposelni ali druge ranljive skupine. Podprte bodo tudi operacije, ki povečujejo konkurenčnost poslovnega okolja, zmanjšujejo socialno izključenost, zagotavljajo enakomeren razvoj območij itd.

STA


Najbolj brano