Loginova ostajata na vrhu najbogatejših, Boscarol na 19. mestu

Iza in Samo Login, glavna ustanovitelja in največja lastnika podjetja Outfit7, že tretje leto zapored ostajata na čelu lestvice 100 najbogatejših Slovencev, ki jo pripravlja revija Manager in letos praznuje 10-letnico. Na drugo mesto se je letos zavihtel Joc Pečečnik, največji lastnik skupine Interblock, tretja pa sta Tatjana in Albin Doberšek.

Glede na lansko lestvico se je po ocenah snovalcev lestvice 
najbolj, za skoraj trikrat, povečala vrednost premoženja Iva 
Boscarola in hčerke Taje, s katero sta solastnika globalno 
prodornega proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Glede na lansko lestvico se je po ocenah snovalcev lestvice najbolj, za skoraj trikrat, povečala vrednost premoženja Iva Boscarola in hčerke Taje, s katero sta solastnika globalno prodornega proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Vrednost premoženja glavnih ustanoviteljev razvijalca mobilnih aplikacij, ki ima sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra, so pripravljalci Managerjeve lestvice ocenili na 699 milijonov evrov, kar je za 18 odstotkov manj kot lani.

Kot poudarjajo avtorji lestvice, je razlog za znižanje ocene vrednosti premoženja to, da so imeli letos prvič na voljo bolj celovito bilanco podjetja in so ga tako lahko ovrednotili po svoji ustaljeni metodologiji.

Vrednost premoženja so tako znižali tudi preostalim petim solastnikom podjetja Outfit7, ki se uvrščajo na lestvico. Najvišje med njimi je na četrtem mestu lani tretjeuvrščeni Marko Pistotnik, katerega premoženja ocenjujejo na 211 milijonov evrov, kar je 19 odstotkov manj kot lani.

Outfit7 ima že 120 manjšinskih solastnikov

Razvijalec mobilnih aplikacij, med katerimi je najbolj znana Talking Tom, sicer po pojasnilih snovalcev lestvice še vedno izjemno raste, zaposlenim pa deli tudi delniške opcije. Tako ima že približno 120 manjšinskih solastnikov.

Na drugi mesto Managerjeve lestvice se je letos z lanskega četrtega mesta zavihtel največji lastnik proizvajalca naprav za igralnice Interblock Pečečnik, katerega premoženje so ocenili na 255 milijonov evrov oz. šest odstotkov več kot lani.

Pečečnik se je na vseh dosedanjih lestvicah uvrstil vsaj med 20 najbogatejših Slovencev. Od leta 2007 je vrednost njegovega premoženja zrasla za 176 odstotkov, pojasnjujejo pripravljalci revije Manager, ki jo izdaja časnik Finance.

Z lanskega petega mesta sta med prvo trojico letos napredovala Tatjana in Albin Doberšek, ustanovitelja nemškega družinskega podjetja Engineering Doberšek. To se ukvarja z načrtovanjem in gradnjo proizvodnih objektov na ključ in proizvodne opreme. Njuno premoženje so ocenili na 222 milijonov evrov, kar je štiri odstotke manj kot lani.

Sandi Češko na petem mestu

Na petem mestu Managerjeve lestvice je ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko. Lani je bil še drugi, v letih 2011, 2012 in 2013 pa celo na samem vrhu. Oceno vrednosti njegovega premoženja revija Manager že nekaj časa zmanjšuje. Tokrat jo ocenjujejo na 184 milijonov evrov, kar je 32 odstotkov manj kot lani.

Deseterico sestavljajo še Gabrijel in Petra Rejc, solastnika proizvajalca industrijskih, rolo in zgibnih vrat Efaflex (98 milijonov evrov oz. šest odstotkov več kot lani), družina Lah na čelu s finančnim vlagateljem Igorjem Lahom, ki je lastnica ciprske družb Ampelus in luksemburške družbe Aluber (91,8 milijona evrov; -17 odstotkov), lastnik svetovno znanega proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič Igor Akrapovič (91,6 milijona evrov; +58 odstotkov), lastnik razvijalca plinskih terminalov TGE Holding Vladimir Puklavec, ki je tudi lastnik vinarja P&F Jeruzalem Ormož (81,4 milijona evrov; +6 odstotkov) in pa solastnika ribniškega proizvajalca vrat Inotherm Anton in Verica Šenk (70,8 milijona evrov; +10 odstotkov).

V primerjavi z lani se je najbolj povečala vrednost premoženja Iva Boscarola in hčerke

Glede na lansko lestvico se je sicer po ocenah snovalcev lestvice najbolj, za skoraj trikrat, povečala vrednost premoženja Iva Boscarola in hčerke Taje, s katero sta solastnika globalno prodornega proizvajalca ultralahkih letal Pipistrel. Na podlagi nedavno sklenjenega velikega dolgoročnega posla s kitajsko družbo Sino so v Managerju potencialno tržno vrednost Pipistrela ocenili na 50 milijonov evrov, kar je zadostovalo za 19. mesto.

Novinec iz Postojne

Z lestvice je medtem izpadel Mirko Tuš, ki je bil prva štiri leta najbogatejši Slovenec. Razlog za to so slabi rezultati Tuš Holdinga. Popolna novinca na lestvici sta dva, Štefan Krajnc, soustanovitelj tržiške skupine Cablex, ki proizvaja kabelske in mehanske sklope, in Valter Šajn, lastnik postojnskega podjetja Sawal, ki je zastopnik za prodajo vozil Opel v Sloveniji.

Na lestvico se je medtem vrnilo šest takih, ki so bili na njej v prejšnjih letih. To so lastnica pokojninske družbe Skupina prva in podjetja Deos Alenka Žnidaršič Kranjc, Igor in Tanja Skaza iz Plastike Skaza, Uroš Merc iz Bisola, Jože Udovič iz trebanjskega izdelovalca montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov Rem, Marjan in Marija Bevk, ki stojita za trgovinami Baby center, ter Helena Drašković iz trgovske družbe Magistrat International.

V Managerju so sicer pojasnili, da je bilo leto 2015 leto izjemne rasti. Ta je bila večja samo v predkriznem 2008. Vrednost premoženja je tako zrasla štirim petinam oseb na lestvici, prag za uvrstitev nanjo se je dvignil za 2,5 milijona evrov na 17,6 milijona evrov.

Skupna vsota premoženja je medtem s 4,6 milijarde evrov enaka kot na lanski lestvici, vendar pa le zato, ker so zaradi že omenjenih natančnejših podatkov znižali vrednost premoženja lastnikov Outfit7.

STA


Najbolj brano