Ljubljanskemu Poligonu se obeta podpora države

Ljubljanskemu kreativnemu centru Poligon, ki mu je zaradi neurejenega financiranja grozilo zaprtje, se obeta finančna podpora s strani države. V pripravi je poseben ukrep spodbujanja socialnega podjetništva, v katerem bodo sredstva na voljo tudi prostorom za coworking oziroma sodelo.

Ekipa Poligonovcev. Foto: Vir: Poligon
Ekipa Poligonovcev. Foto: Vir: Poligon

LJUBLJANA > Poligon se je po slabem letu dni delovanja namreč znašel v finančni stiski. Še pred odprtjem in tudi pozneje so dobivali obljube in računali na podporo države, a te se niso uresničile, pomanjkanje sredstev pa jim je onemogočilo nadaljnji razvoj.

Kot je povedal direktor centra Luka Piškorič, denar od uporabnin prostora za sodelo zadošča le za pokrivanje stroškov, nekaterim uporabnikom pa uporabnine tudi subvencionirajo. "Dejansko smo celo leto delali izključno za stroške, niti pod razno si nismo mogli izplačati honorarjev, zaradi česar tudi nismo mogli razvijati ekipe," je dejal Piškorič.

Pred kratkim pa so od državnega sekretarja za socialno podjetništvo in vzpostavitev dialoga s civilno družbo Tadeja Slapnika prejeli zagotovilo, da vlada pripravlja konkreten finančen ukrep, s katerim bo mogoče podpreti tudi tovrstne projekte.

V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da skupaj z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve pripravljajo poseben ukrep spodbujanja socialnega podjetništva, v okviru katerega bodo zagotovljena sredstva za delovanje podpornega okolja za razvoj tega tipa podjetništva, vključno s coworkingom in mreženjem. Ukrep je še v fazi usklajevanja, zato višina sredstev še ni znana. Ministrstvo za gospodarski razvoj in agencija Spirit pa pripravljata tudi javni razpis, s katerim bodo predvidoma v mesecu maju podprli tri najbolje delujoče prostore za sodelo v Sloveniji.

"Pripravlja se torej sistemska podpora coworking prostorom in iniciativam, ki se od spodaj navzgor razvijajo po Sloveniji," je poudaril Piškorič, ki je prepričan, da je podpora ključna za to, da takšne pobude postanejo dolgoročno vzdržne.

Poligon sicer kljub zapletom glede najemnine prostorov ostaja na trenutni lokaciji v nekdanji Tobačni. Stečajni upravitelj družbe IMOS-G jim je pred kratkim potrdil podaljšanje najemne pogodbe pod istimi pogoji za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja.

STA


Najbolj brano