Lisjak je s saro spet šampion

Konec julija je v Gornji Radgoni potekalo jubilejno, že 40 ocenjevanje vin Vino Slovenije. V ocenjevanju je bilo 492 vzorcev iz šestih držav. Štirje šampionski naslovi, vsi za rdeča vina, so šli na Primorsko.

Boris Lisjak Foto: Bogdan Macarol
Boris Lisjak Foto: Bogdan Macarol

GORNJA RADGONA > Konec meseca, med. 23. in 28. avgustom, bo na sejmišču v Gornji Radgoni potekal 52. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra.

Tako kot že veliko let bo sejemski torek posvečen vinogradnikom in vinarjem. Razglasili bodo vinarja leta, izbor je še skrivnost, znani pa so rezultati jubilejnega, 40. ocenjevanja Vino Slovenije.

Med dvanajstimi šampionskimi naslovi so ocenjevalci pod vodstvom dr. Mojmirja Wondre z Biotehniške fakultete v Ljubljani štiri dodelili primorskim vinom. Za teran PTP je seveda rezerviran za Kraševce, letos ga je za izbrani teran PTP 2013 prejel Dimitrij Macarol iz Križa pri Sežani. V kategoriji suhih rdečih vin, mlajših od treh let, so izjemoma podelili dva šampionska naslova. Osvojila sta ju Peter Ferjančič s Planine pri Ajdovščini za merlot 2011 in klet Colja iz Coljave za rdečo zvrst QV 2011. Za rdečo zvrst sara letnik 2005 je Boris Lisjak iz Dutovelj prejel že drugo letošnje odmevno priznanje, po trofeji Tsukamoto na obujenem ljubljanskem vinskem ocenjevanju še naslov šampiona v Gornji Radgoni, v kategoriji suhih rdečih vin, starejših od treh let.

Za vinorodne okoliše, kjer je bilo več vin v ocenjevanju, so razglasili prvake vinsko-turističnih cest. Iz Vipavske doline je prvak merlot 2011 Vilijema Žižmonda iz Bukovice, iz Istre Vinakoper s shirazom 2009 in s Krasa Boris Lisjak z že omenjeno saro 2005.

V Gornji Radgoni so veliko zlato medaljo za beli pikolit pripeli Srečku Marcu iz Slapa pri Vipavi, primorski vinarji pa so za svoj pridelek ob najodmevnejših priznanjih prejeli še 27 zlatih medalj, pa seveda niz srebrnih in bronastih.

DS


Najbolj brano