Letos velika rast ilegalnih migracij

Število ilegalnih prehodov slovenske državne meje se je letos bistveno povečalo v primerjavi z enakim lanskim obdobjem. Slovenski policisti so od januarja do konca julija obravnavali 980 ilegalnih prehodov državne meje, kar je 167,8 odstotka več kot lani. Migracijski tokovi so se izrazito spremenili, saj je večina tujcev v Slovenijo nedovoljeno vstopila iz Italije in ne s Hrvaške, kot je veljalo prej.

Med ilegalnimi prebežniki prek slovenskih državnih mej je bilo 
letos največ državljanov Afganistana. Foto: Leo Caharija
Med ilegalnimi prebežniki prek slovenskih državnih mej je bilo letos največ državljanov Afganistana. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Glavni razlog za povečanje števila nedovoljenih vstopov je v spremembi migrantskih poti. Italija je močno obremenjena z migracijami, prišleki pa želijo nadaljevati pot v druge države na sever Evrope. Ker je pot čez Avstrijo in Švico težka in relativno zaprta, se poskušajo v “obljubljene dežele” prebiti čez Slovenijo. V strukturi migrantov, ki nedovoljeno vstopijo iz Italije, ima velika večina tako ali drugače urejen status v Italiji. Izrazito se je povečalo število ilegalnih prehodov Afganistancev, med tistimi, ki so bili obravnavani zaradi nedovoljenega prebivanja, pa prevladujejo državljani zahodnobalkanskih držav.

Največ ilegalnih prehodov maja

Struktura nedovoljenih vstopov na notranjih mejah, torej znotraj schengenskega območja, je po državljanstvu zelo raznolika. Policisti so opazili trend upada števila ilegalnih prehodov do konca februarja in nato strm porast od marca do maja. V letošnjem maju je slovenska policija beležila največje število ilegalnih prehodov od začetka leta 2016, čemur pa je spet sledil upad. Opazen del nedovoljenih migracij je organiziran, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Policisti so v notranjosti države ali pri poskusu prehoda na Hrvaško ugotovili 488 kršitev, ko so tujci na notranjih mejah v Slovenijo vstopili brez ustreznih potnih listin ali potrebnih dovoljenj. Njihovo število se je v primerjavi z lani povečalo za 30,8 odstotkov.

Število zavrnitev vstopa državljanov tretjih držav na zunanji schengenski meji pa je manjše v primerjavi z enakim obdobjem lani, in sicer za 20,9 odstotka, pojasnjujejo na policiji. Zavrnjenih je bilo skupaj 2176 državljanov tretjih držav, od tega večina na kopenski meji s Hrvaško. Se je pa močno, kar za 91,3 odstotka, povečalo število obravnavanih tujcev zaradi nedovoljenega prebivanja na območju Slovenije. Pri tem gre predvsem za prekoračitve dovoljenega časa prebivanja. V letošnjem letu se je najbolj izrazito povečalo število državljanov Moldavije, kar je tudi posledica vizumske liberalizacije.

PU Koper letos obravnaval 494 ilegalnih migrantov

Sicer so slovenski policisti na podlagi mednarodnih sporazumov tujim varnostnim organom vrnili 483 tujcev, od tega največ Hrvaški. Tuji varnostni organi pa so v Slovenijo vrnili 212 oseb, med katerimi je bilo 30 slovenskih državljanov. Obseg vračanja iz drugih držav je sicer majhen, nanj pa vplivajo nedovoljene migracije na meji s Hrvaško in tudi problematika na drugih mejah.

Na Policijski upravi Koper, ki “pokriva” tako mejo s Hrvaško kot z Italijo, so letos sicer obravnavali že 494 ilegalnih migrantov, lani v enakem obdobju pa 142. V juliju so na območju PU Koper obravnavali 72 oseb zaradi nedovoljenega prehoda državne meje. Prevladujejo državljani Afganistana in Albanije, nekoliko se je povečalo število ilegalnih prehodov državljanov EU in Slovenije, vendar se ti predvsem poskušajo izogniti čakalnim dobam na mejnih prehodih in prečkajo mejo tam, kjer ni mejnega prehoda, so pojasnili na koprski policijski upravi.

Sicer pa je Avstrija pred dvema dnevoma v boju proti nezakonitim migracijam napovedala poostren nadzor na obmejnih območjih in mejnih prehodih s Slovenijo in Madžarsko ter na nadzornih točkah ob meji s Slovaško, Madžarsko, Slovenijo in Italijo. DES, STA


Najbolj brano