Letos je na počitnice v Slovenijo prišlo precej več Avstrijcev

Število prihodov turistov je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za šest odstotkov višje kot v istem obdobju prejšnjega leta. V turističnih nastanitvenih objektih so statistiki samo maja zabeležili štiri odstotke več prihodov turistov in tri odstotke več prenočitev kot maja lani.

Število prihodov turistov je bilo v prvih petih mesecih 
letošnjega leta za osem odstotkov, število njihovih prenočitev 
pa za šest odstotkov višje kot v istem obdobju prejšnjega 
leta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Število prihodov turistov je bilo v prvih petih mesecih letošnjega leta za osem odstotkov, število njihovih prenočitev pa za šest odstotkov višje kot v istem obdobju prejšnjega leta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Kot ugotavlja statistični urad, so domači turisti v prvih petih mesecih letošnjega leta ustvarili pet odstotkov več prihodov in dva odstotka več prenočitev, tuji turisti pa 10 odstotkov več prihodov in osem odstotkov več prenočitev kot lani v tem obdobju.

Tuji turisti so sicer v Sloveniji maja ustvarili 69 odstotkov turističnih prenočitev. Največ prenočitev so ustvarili Avstrijci (17 odstotkov), Nemci (16 odstotkov), Italijani (10 odstotkov). Britanci in Američani so ustvarili vsak po štiri odstotke nočitev.

Avstrijcev za petino več kot lani maja

V primerjavi z majem lani je bilo maja prihodov avstrijskih turistov 18 odstotkov več, v prvih petih mesecih pa devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Število nočitev avstrijskih gostov se je medtem v primerjavi z lanskim majem povečalo 14 odstotkov, v prvih petih mesecih pa jih je bilo sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Nemški turisti so medtem maja ustvarili 15 odstotkov več prihodov kot maja lani, v obdobju petih mesecev pa 10 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Prenočitev je bilo po drugi strani 20 odstotkov več, v obdobju petih mesec pa 13 odstotkov več.

Pri turistih iz Italije so na statističnem uradu zabeležili manjši prihod. V maju jih je bilo 29 odstotkov manj kot maja lani, kljub temu pa sta v petmesečnem obdobju še vedno prišla dva odstotka Italijanov več. Nočitev so Italijani v maju ustvarili 27 odstotkov manj kot maja lani, v petih mesecih pa pet odstotkov več.

Manj nočitev so maja ustvarili tudi turisti iz Velike Britanije. Prejšnji mesec jih je sicer v Slovenijo prišlo slabih pet odstotkov več kot maja lani, v petih mesecih pa jih je bilo 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. A nočitev so Britanci ustvarili dobre tri odstotke manj, kljub tem v obdobju petih mesecev še vedno 13 odstotkov več.

Maja odstotek manj Hrvatov

Maja je Slovenijo obiskal slab odstotek manj Hrvatov kot lani, kljub temu pa so ti v prvih petih mesecih ustvarili 11 odstotkov več prihodov. Manj so maja ustvarili tudi nočitev, in sicer za dobrih sedem odstotkov, v obdobju petih mesecev pa so ustvarili osem odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani.

Slovenija je sicer zanimiva tudi Srbom in Rusom, prvi namreč ustvarijo 3,4 odstotka, drugi pa 3,1 odstotka nočitev. Sledijo Nizozemci, ki prispevajo 2,8 odstotka nočitev, Južnokorejci z 2,6 odstotka in Francozi z 2,2 odstotka nočitev. Nekaj več kot dva odstotka nočitev v Sloveniji ustvarijo še Čehi.

Med enim in dvema odstotkoma nočitev v slovenskih turističnih nastanitvenih objektih prispevajo še Belgijci, Bolgari, Švicarji, Ukrajinci, Izraelci, Kitajci ter prebivalci Bosne in Hercegovine.

Rast števila turističnih prenočitev so na statističnem uradu zabeležili v gorskih občinah in Ljubljani, v zdraviliških in obmorskih občinah pa je število prenočitev približno enako kot v maju 2015.

Vse več turistov v gorskih občinah

Maja je bilo tako 29 odstotkov vseh turističnih prenočitev sicer ustvarjenih v zdraviliških občinah. V gorskih občinah so zabeležili 22 odstotkov vseh nočitev, v primerjavi z lanskim majem devet odstotkov več. Prav tako so zabeležili 10 odstotkov več prihodov turistov v gorske občine.

V obmorskih občinah so medtem turisti ustvarili 21 odstotkov vseh nočitev, 14 odstotkov pa jih je bilo v občini Ljubljana.

Turisti so se največkrat odločali za nočitve v hotelih (65 odstotkov) in kampih (12 odstotkov). V apartmajskih in počitniških naseljih so turisti ustvarili 4,9 odstotka nočitev, v zasebnih sobah, apartmajih in hišah pa je prespalo 4,2 odstotka turistov, je še objavil statistični urad.

STA


Najbolj brano