Leto 2014 najtoplejše od leta 1850

Zaradi nekaj neobičajno toplih mesecev in odsotnosti izrazito hladnih je letošnje leto najtoplejše od začetka stalnih meteoroloških meritev v Sloveniji leta 1850, ugotavljajo na Agenciji RS za okolje. Leto 2014 je bilo izjemno tudi po količini padavin, saj je bilo po do zdaj zbranih arhivskih podatkih najbolj namočeno po rekordno mokrem letu 1937.

 Foto: Maksimiljana Ipavec
Foto: Maksimiljana Ipavec

LJUBLJANA > Na Agenciji RS za okolje (Arso) so glede visokih temperatur zapisali, da lahko sodeč po daljših časovnih nizih meritev iz sosednjih držav z veliko gotovostjo trdijo, da je bilo letošnje leto najtoplejše vsaj od konca 18. stoletja.

Letošnje leto se je sicer že začelo z nenavadno toplim vremenom. Januar, februar in marec so bili med najtoplejšimi od začetka meritev, od dolgoletnega povprečja pa so bili toplejši tudi za štiri stopinje Celzija ali več. Edino obdobje hladnega vremena je bilo ob koncu januarja in deloma v začetku februarja, sicer je bilo zmerno toplo ali pretoplo glede na referenčno 30-letno obdobje med letoma 1981 in 2010, so pojasnili na Arsu.

Tudi količina padavin je bila v nekaterih mesecih letošnjega leta izjemna. V večjem delu države so bili zelo mokri januar, februar in september, ponekod pa je bilo veliko moče tudi v poletnih mesecih in novembra. "Znaten padavinski primanjkljaj smo na državni ravni beležili le marca," so zapisali na Arsu. Letna količina padavin je bila povsod po Sloveniji daleč nad dolgoletnim povprečjem, ponekod najvišja v obdobju od leta 1961 do letos. "Po doslej zbranih in digitaliziranih arhivskih meteoroloških podatkih ocenjujemo, da je bilo leto 2014 na ravni Slovenije najbolj namočeno po rekordno mokrem letu 1937. Po letu 1961, ko imamo na voljo zanesljive meteorološke podatke, je bilo podobno namočeno le leto 1965," so še zapisali na Arsu.

Tudi april je bil še znatno pretopel, nato pa so do septembra sledili temperaturno zmerni meseci, v katerih močnejših vročinskih valov na agenciji niso zabeležili. Meteorološko poletje je bilo v primerjavi s prejšnjimi leti sveže, a normalno glede na referenčno 30-letno obdobje. "Oktober in december, še bolj pa november so bili bistveno toplejši od dolgoletnega povprečja. Zlasti toplo je bilo sredi oktobra in od 4. do približno 17. novembra, regionalno pa tudi v posameznih dneh decembra," so zapisali na agenciji.

Rekordno visoka povprečna letna temperatura je po podatkih Arsa deloma posledica globalnega segrevanja, deloma pa naravne spremenljivosti vremenskih razmer. Vsa najtoplejša leta v obdobju od 1961 do 2014 so sicer zabeležili v zadnjih 21 letih, kar je v skladu z izrazitim naraščanjem temperature v zadnjih 30 letih. "Ob pričakovanem nadaljnjem porastu temperature bomo novo letno rekordno toplo leto verjetno dosegli že v naslednjem desetletju ali dveh," so dodali.

Po informacijah agencije je bilo letošnje leto rekordno toplo skoraj povsod po državi, le ponekod v visokogorju je bilo leta 2011 še malenkost toplejše.

STA


Najbolj brano