Letnik, ki se ga veselijo v vseh primorskih kleteh

Napovedi se uresničujejo skoraj sanjsko: kar je primorska trta obetala že spomladi, je danes v kleteh realnost. Vinski letnik 2015 bo odličen, o morebitnih presežkih pa bomo lahko govorili kasneje. Tudi količine večinoma presegajo pričakovanja, se veselijo v vseh štirih največjih primorskih kleteh.

V primorskih kleteh lahko pričakujemo letnik, ki bo navdušil 
ljubitelje vin.
V primorskih kleteh lahko pričakujemo letnik, ki bo navdušil ljubitelje vin.  

PRIMORSKA > Že od spomladanskega brstenja naprej se je vse razvijalo v pravo smer. To so strokovnjaki za vinogradništvo novogoriškega Kmetijsko gozdarskega zavoda zaznavali v vseh štirih okoliših primorske vinorodne dežele (Brda, Vipavska dolina, Kras in slovenska Istra).

Največ zaslug za to, da so pridelovalci v kleti pripeljali dober in zdrav pridelek, je treba pripisati naravi. Bilo je nekaj vročinskih valov in primerov ožiga, vendar prave suše ni bilo, niti potočki niso presahnili.

Trgatev do zadnjega prilagajali načrtom

Manjše težave pričakovanj niso ogrozile. “Vinogradniki so svoj posel odlično obvladali. Tehnologi smo dobili vse informacije, ki jih iščemo v fazi zorenja, da se potem odločamo za ustrezne tehnološke rešitve, za natančno določanje izbora,” je zadovoljen enolog v Vinski kleti Goriška brda Istok Mikulin. Kakovost je po njegovi oceni visoka pri vseh sortah, v primerjavi s prejšnjima dvema letoma je neprimerno višja, primerja se lahko z letnikom 2010.

“Tudi s količinami smo zadovoljni. Nekoliko več pridelka smo pričakovali le pri zgodnjih sivem pinotu in chardonnayu. Na koncu pa lahko rečemo, da se vse ujema z načrti naše kleti. Vina bodo konstantna in privoščili si bomo lahko zgodnejše polnitve,” ugotavlja Istok Mikulin.

V kleti Agroind Vipava 1894 bodo nekatera vina letošnjega letnika pripravljena za trg prav kmalu. “Morali smo pohiteti, saj bi jih pivci kmalu pogrešali,” pravi enologinja Monika Kosmač. “Zgodnejša trgatev nam to omogoča. Z vsem smo lahko več kot zadovoljni. Količine so pričakovane, kakovosti pa z zadnjima dvema letnikoma sploh ni primerljiva. Ugodno vreme je bilo še posebej dobrodošlo za cabernet, saj smo trgatev lahko potegnili dlje v jesen in dosegli želene parametre. Pri belih vinih bomo nadaljevali trend ponudbe svežih in z nižjo alkoholno stopnjo, ob tem pa skušali zagotoviti kompromis z ljubitelji zahtevnejših okusov,” zagotavlja enologinja v vipavski kleti.

Kar dve tretjini za izbrani teran

Zadnji so trgatev končali Kraševci, seveda zaradi kasnejšega refoška, iz katerega pa “v sodih že imamo teran”, je zadovoljna enologinja sežanskega Vinakras Sonja Planinšek. “Opazovala sem dogajanje pri prevzemu grozdja in presenečena ugotovila, da ga bo za izbrani, vrhunski teran primernega kar dve tretjini od celotnega pridelka. Preostanek namenjamo za kakovostni teran, namiznega, rdečega kraškega vina skoraj ne bo,” nam je pojasnila.

V ponudbi kleti predstavlja teran 80-odstotni delež. Zelo zadovoljni pa so tudi z belimi sortami - z vitovsko grganjo, malvazijo in s chardonnayem. S približno tisoč tonami grozdja v kleti Vinakras po nekaj letih presegajo pričakovane količine. Z letošnjim teranom tako utrjujejo sloves največjega pridelovalca te kapljice na svetu. V vinotočih ga bodo začeli točiti okoli martinovega.

Naklonjenosti narave rdečim sortam se letos veselijo tudi v slovenski Istri z refoškom in s cabernetom. Seveda jima ob bok postavljajo malvazijo in tudi rumeni muškat. “Pravzaprav imamo na trtah še nekaj malvazije, ki lepo dozoreva za pozno trgatev,” nam je povedal enolog Boštjan Zidar.

“Vse je uspešno potekalo tudi pri trgatvi, lahko smo jo podaljševali. Struktura letošnjega pridelka ima takšne osnove, da bo lepo graditi naprej. Glede na vse bo letošnji letnik po svoje specifičen, za zdaj pa bi težko rekel, s katerim od najboljših v tem tisočletju ga je moč primerjati,” pravi Boštjan Zidar.

DAVORIN KORON


Najbolj brano