Letna rast cen januarja 1,3-odstotna

Po triletnem obdobju nizke stopnje inflacije smo imeli v letošnjem januarju na letni ravni 1,3-odstotno inflacijo, h kateri so največ prispevali dražji naftni derivati. Na mesečni ravni pa so se cene življenjskih potrebščin znižale za 0,6 odstotka.

V letošnjem januarju smo imeli na letni ravni 1,3-odstotno 
inflacijo, h kateri so največ prispevali dražji naftni derivati. Foto: STA
V letošnjem januarju smo imeli na letni ravni 1,3-odstotno inflacijo, h kateri so največ prispevali dražji naftni derivati. Foto: STA

LJUBLJANA > Blago se je v enem letu podražilo za 1,3 odstotka, storitve pa za 1,2 odstotka. Od blaga se je podražilo predvsem tisto za dnevno porabo (za 2,7 odstotka), medtem ko je bilo treba za trajno in poltrajno blago odšteti 1,5 oziroma 1,3 odstotka manj kot pred letom dni, ugotavlja državni statistični urad.

V največji meri so letno inflacijo zvišali dražji naftni derivati. Cene tekočih goriv so bile v letošnjem januarju za 25,9 odstotka višje kot januarja 2016, dizelskega goriva za 17,6 odstotka in bencina za 10,8 odstotka.

K inflaciji je prispevala tudi sveža zelenjava z izjemo krompirja, ki se je v letu dni podražila za 27,3 odstotka. Nekaj višje kot pred letom dni so bile tudi cene svežega sadja (za 4,9 odstotka), mobilne telefonije (za 3,8 odstotka) ter drugih storitev (za 10,9 odstotka).

Na drugi strani so letno inflacijo znižale cene rabljenih avtomobilov, ki so bile za 9,3 odstotka nižje kot pred letom dni. Za 12,3 odstotka se je pocenila tudi toplotna energija, za tri odstotke oblačila in za 2,7 odstotka počitniški paketi.

Mesečno rast cen so znižale zimske razprodaje oblačil in obutve, opažajo statistiki. Oblačila za otroke so se pocenila za 16,2 odstotka, za ženske za 13,1 odstotka in za moške za 11,9 odstotka), medtem ko bile cene obutve nižje za 12,1 odstotka.

K januarski deflaciji so poleg tega prispevale tudi nižje cene letalskega potniškega prevoza (za 27,6 odstotka), opreme za šport (za 13,6 odstotka) in počitniških paketov v tujini (za 9,3 odstotka).

So se pa nekatere cene v prvem letošnjem mesecu tudi zvišale, in sicer je bil bencin za 5,8 odstotka dražji kot decembra, sveža zelenjava za 17,6 odstotka, tekoča goriva za 10,2 odstotka, dizelsko gorivo za šest odstotkov, počitniški paketi v Sloveniji pa za 5,1 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo cen v EU, je bila v januarju 1,5-odstotna. V primerjavi z decembrom pa so se cene v tej primerjavi znižale za 0,5 odstotka.

STA


Najbolj brano