Lenarčič skozi nevihte do Floride

Po 12 urah letenja v izredno težkih vremenskih razmerah je slovenski pilot Matevž Lenarčič v sredo ob 23. uri po slovenskem času pristal na letališču Fort Pierce na Floridi. Po vzletu z letališča Fort de France na Martiniku je bil prve tri ure brez komunikacije.

Po 12 urah letenja v izredno težkih vremenskih razmerah je 
slovenski pilot Matevž Lenarčič v sredo ob 23. uri po 
slovenskem času pristal na letališču Fort Pierce na Floridi. Foto: STA
Po 12 urah letenja v izredno težkih vremenskih razmerah je slovenski pilot Matevž Lenarčič v sredo ob 23. uri po slovenskem času pristal na letališču Fort Pierce na Floridi. Foto: STA

LJUBLJANA > Kontroli letenja Piarco Fir Oceania in San Juan nista bili dosegljivi niti na eni frekvenci, zato jima je pozicijo letala in višino iz Slovenije sporočal Domen Grauf. Lenarčič je zvezo znova vzpostavil šele ko je prečkal Puerto Rico.

Vreme je bilo vseskozi oblačno in deževno z nevihtami, zato je Lenarčič občasno izvajal pravi slalom, da bi se izognil središčem neviht, še posebej na drugi polovici poti, so sporočili iz Lenarčičeve skupine za komunikacijsko podporo.

Lenarčič bo na poti okoli sveta v okviru programa GreeLight WorldFlight opravil skupaj 13 etap, ki bodo razmeroma dolge, saj bodo v povprečju trajale 13 do 14 ur, najdaljše pa tudi okoli 20 ur. Kot je priznal pred vzletom, letalo še ni letelo s polno obremenitvijo, sicer pa predvideva, da je lahko v zraku brez prestanka okoli 22 ur. Potovalna hitrost letala je med 230 in 240 kilometri na uro. Na 42.000 kilometrov dolgi poti želi pridobiti čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu - črnem ogljiku. Pomemben del opreme je zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili, "tako da so meritve zdaj veliko bolj natančne oz. bomo vedeli tudi tisto, kar prejšnjikrat nismo", je povedal pred vzletom.

Poleg komunikacijskih težav in slabega vremena je imel Lenarčič težave tudi pri urejanju papirjev za vstop v ZDA. Po številnih zapletih in večurnih telefonskih pogovorih je Grauf vendarle uredil carinska dovoljenja. Opozorili pa so ga, da po 18. uri uri po lokalnem času, ne bo mogoč vstop v državo, saj carina takrat zaključi z delom. Lenarčič je pristal okrog 17. ure po lokalnem času.

Njegova naslednja postaja na poti okoli sveta je New Mexico, kjer je predviden redni servis motorja na letalu Dynamic WT 9.

STA


Najbolj brano