Lenarčič se znova odpravlja na pot okoli sveta

Pilot Matevž Lenarčič, ki je že dvakrat poletel okoli sveta, načrtuje nov podvig. V okviru misije GreenLight WorldFlight 2016-2020 se bo marca 2016 z ultralahkim letalom spet podal na pot okoli sveta, tokrat z namenom zbiranja podatkov o onesnaženosti zraka s črnim ogljikom.

Matevž Lenarčič se bo, če bo vreme ugodno, v nebo dvignil 
17. marca. Za pot, dolgo približno 42.000 kilometrov, bo 
potreboval približno mesec dni. Foto: STA
Matevž Lenarčič se bo, če bo vreme ugodno, v nebo dvignil 17. marca. Za pot, dolgo približno 42.000 kilometrov, bo potreboval približno mesec dni. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil znanstvenik in vodja znanstvenoraziskovalne ekipe projekta Griša Močnik, je črni ogljik del saj, ki absorbirajo svetlobo. Je drugi najpomembnejši povzročitelj globalnega segrevanja. Ima kratko življenjsko dobo, a lahko v tem času preleti oceane.

Matevž Lenarčič se bo, če bo vreme ugodno, v nebo dvignil 17. marca. Za pot, dolgo približno 42.000 kilometrov, bo potreboval približno mesec dni. Na njej načrtuje 13 postankov, največja razdalja, ki jo bo preletel brez njega, pa znaša več kot 4200 kilometrov. Zanjo bo porabil približno 19 ur. Lenarčič bo letel v ultralahkem letalu dynamic WT 9, ki tehta 270 kilogramov. V njem bo preživel skoraj 200 ur. Njegova povprečna hitrost bo 230 kilometrov na uro. S projektom, na katerem delajo že leto dni, želijo tudi pokazati, kako je mogoče energijo uporabiti na najbolj racionalen način. Letalo namreč uporablja nov ekonomičen motor, poraba neosvinčenega goriva pa je minimalna. Letalo porabi 16 litrov goriva na en kilometer.

Misija GreenLight WorldFlight predstavlja izjemen letalski in znanstveni izziv z visoko zastavljenimi cilji. Lenarčič bo na poti s posebno opremo zbiral in pošiljal podatke o črnem ogljiku. Raziskovalci želijo ugotoviti, kakšne so njegove koncentracije, razširjenost, izvor in koliko prispeva k poslabšanju razmer na planetu.

Do sedaj se je večina meritev črnega ogljika izvajala na tleh, zaradi česar imamo bistveno premalo informacij o njegovih koncentracijah v zraku. Ta hip sicer nad Tihim oceanom v organizaciji Nase potekajo meritve, ki pa stanejo nekaj milijonov dolarjev. Člani misije GreenLight WorldFlight bodo za meritve na širšem območju porabili nekaj 10.000 evrov. Večino stroškov, natančneje 65 odstotkov, bodo prek svojih podjetij in s prostovoljnim delom krili člani ekipe.

V znanstvenoraziskovalni ekipi bodo podatke obdelali, nato pa ugotovitve v obliki študije posredovali strokovni in širši javnosti. "Ne smemo si delati utvar. Na podnebne spremembe se je treba začeti pripravljati in prilagajati," je dejal Močnik. Na leto sedem milijonov ljudi umre zaradi umazanega zraka, več kot od malarije.

STA


Najbolj brano