Lenarčič na Havajih

Pilot Matevž Lenarčič, ki se je marca podal na pot okoli sveta, je uspešno preletel Pacifik in pred nekaj urami pristal na letališču Kahului na otoku Maui na Havajih, kamor je priletel iz Kalifornije. V etapi, ki je trajala 16 ur, je preletel 3798 kilometrov dolgo pot, so danes poročili iz skupine GreenLight WorldFlight.

Pilot Matevž Lenarčič, ki se je marca podal na pot okoli sveta, 
je uspešno preletel Pacifik in pred nekaj urami pristal na 
letališču Kahului na otoku Maui na Havajih, kamor je priletel iz 
Kalifornije. Foto: STA
Pilot Matevž Lenarčič, ki se je marca podal na pot okoli sveta, je uspešno preletel Pacifik in pred nekaj urami pristal na letališču Kahului na otoku Maui na Havajih, kamor je priletel iz Kalifornije. Foto: STA

LJUBLJANA > Na poti okoli sveta v okviru projekta GreeLight WorldFlight bo Lenarčič opravil skupno 13 etap, ki bodo v povprečju trajale 13 do 14 ur, najdaljše pa tudi okoli 20 ur. V naslednji etapi bo Lenarčič letel do Maršalovih otokov, v mesto Majuro. Etapa bo podobno kot pravkar zaključena dolga 3800 kilometrov, trajala pa bo predvidoma 16 ur.

Na 42.000 kilometrov dolgi poti želi pridobiti čim več podatkov o globalnem onesnaževalcu - črnem ogljiku. Pomemben del opreme je zato nov instrument za meritev črnega ogljika, ki so ga v družbi Aerosol precej izpopolnili, "tako da so meritve zdaj veliko bolj natančne oz. bomo vedeli tudi tisto, kar prejšnjikrat nismo", je povedal pred vzletom.

STA


Najbolj brano