Lekarniška dejavnost je razdvojila koalicijo

Pred nadaljnjo obravnavo zakona o lekarniški dejavnosti bo odbor DZ za zdravstvo pripravil javno predstavitev mnenj o zakonu. Takšna predstavitev je priložnost, da se o zakonu javno izreče tudi strokovna in zainteresirana javnost. Javno predstavitev mnenj je predlagal predsednik odbora in Desusov poslanec Tomaž Gantar, medtem ko ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v tem ne vidi dodane vrednosti. Koalicija je razdvojena.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v javni predstavitvi 
mnenj ne vidi dodane vrednosti. Foto: Srdjan Živulović/Bobo
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v javni predstavitvi mnenj ne vidi dodane vrednosti. Foto: Srdjan Živulović/Bobo

LJUBLJANA > Koalicijske partnerice SMC, Desus in SD o predlogu zakona o lekarniški dejavnosti ne najdejo skupnega jezika. Do zakonskega besedila, ki ga je kot del zdravstvene reforme pripravilo ministrstvo za zdravje, se je pred dnevi prva distancirala stranka Desus, zdaj pa je na njeno stran stopila še SD.

Popraviti bi bilo treba ves zakon

Na predlog zakona letijo številne kritike, da je neusklajen s stroko, odpirajo se vprašanja, ali bi zakon koristil ali škodoval javni lekarniški mreži. Včeraj so člani odbora za zdravstvo kritizirali zlasti po njihovem slabo pripravljeno besedilo zakona, saj da ni člena, ki ga ne bi bilo treba z dopolnili spreminjati.

Številna pripravljena dopolnila bi po prepričanju SMC na ustrezen način odgovorila na še odprta vprašanja v predlogu zakona, vendar se v Desus, SD ter v celotni opoziciji - z izjemo ZL, ki v predlogu ministrstva vidi zaščito javnega zdravstva pred zaslužkarstvom - s tem niso strinjali. Raje so podprli predlog predsednika odbora in poslanca Desus Tomaža Gantarja, da naj o vsebini zakona svoje pove stroka na javni predstavitvi mnenj. Odbor bi rad s pomočjo teh mnenj ugotovil, kaj se da v zakonu še spremeniti in izboljšati, da bi zakon bolj koristil ljudem. “Žal mi je, da to tako sprejemajo, da za mojo odločitev ne vidijo vsebinskih razlogov. To je ponujena roka, da pridemo do dobrega zakona,” je Gantar komentiral mnenje SMC, da takšna predstavitev mnenj ni potrebna.

Za zdravila se “obrne” 600 milijonov evrov

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji povedala, da težko verjame, da bo javna predstavitev mnenj prinesla kaj novega, saj da so ob pripravi zakona imeli široko razpravo o predlaganih zakonskih rešitvah in preverjali ureditve v drugih državah. Zakon so pripravljali eno leto, pri tem pa so se usklajevali s stroko, z župani, predstavniki lekarniške zbornice, lekarnarji in drugimi.

O razlogih, zakaj je vladna SMC včeraj ostala tako rekoč sama, je dejala, da “vedno, ko se zgodi nek pomembnejši sistemski zakon, ki je del reforme, ga en koalicijski partner ruši. Tokrat je to Desus.” O ozadju takšnega ravnanja koalicijskih partnerjev ni želela ugibati, je pa izpostavila, da se v Sloveniji na leto “obrne približno 600 milijonov evrov za zdravila”.

Zakon o lekarniški dejavnosti bi skupaj z zakonom o zdravstveni dejavnosti ter zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predstavljal hrbtenico zdravstvene reforme. Zoper ministrico je vložena tudi interpelacija z očitki, da priprava reformne zakonodaje poteka prepočasi. Koalicijske stranke so ministrici napovedale podporo, Tomaž Gantar pa je za Desus včeraj dejal, da nezadovoljstvo z lekarniškim zakonom ne spreminja te njihove odločitve. Desus podporo ministrici še naprej pogojuje s tem, da mora do 12. decembra pripraviti predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

JANA KREBELJ


Najbolj brano