Le še danes mogoče prenesti prijavo za vpis v srednjo šolo

Učenci, ki so svojo odločitev o vpisu v srednjo šolo spremenili, lahko prijavo le še danes prenesejo na drugo srednjo šolo ali program. Prenesene prijavnice bodo šole sprejemale ne glede na število prijav, ki jih že imajo.

Učenci, ki so svojo odločitev o vpisu v srednjo šolo spremenili, lahko prijavo le še danes prenesejo na drugo srednjo 
šolo ali program. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Učenci, ki so svojo odločitev o vpisu v srednjo šolo spremenili, lahko prijavo le še danes prenesejo na drugo srednjo šolo ali program. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Učencem na ministrstvu svetujejo, da se o prenosu prijave predhodno temeljito posvetujejo predvsem s starši in svetovalnimi delavci na osnovni ali srednji šoli.

O morebitnih omejitvah vpisa v posameznih programih bodo prijavljeni kandidati s šol, kamor so oddali prijavo, obveščeni najpozneje do 3. junija, ministrstvo pa bo seznam šol, ki bodo imele letos omejitev vpisa, objavilo na spletni strani že 29. maja.

Vsi, ki so oddali prijave za vpis, bodo morali dokazila o izpolnjevanju vpisnih pogojev na šole posredovati praviloma do 19. junija. Učenci, ki bodo do tega datuma izpolnjevali vse vpisne pogoje in bodo izbrani v prvem krogu izbirnega postopka, bodo tudi vpisani.

Drugi bodo seznanjeni s prostimi vpisnimi mesti, na katera bodo lahko kandidirali v drugem krogu izbirnega postopka. O razvrstitvi na eno od srednjih šol bodo obveščeni 29. junija. Če bodo razvrščeni na šolo, na kateri so oddali prijavnico, se bodo tam tudi vpisali. Če pa bodo razvrščeni na drugo šolo, bodo svojo prijavnico in dokumente dvignili ter jih do 1. julija odnesli na srednjo šolo, na katero bodo razvrščeni, in se tam tudi vpisali.

Dijaki, ki zaključujejo triletne programe srednjega poklicnega izobraževanja, se lahko za vpis v programe poklicno-tehniškega izobraževanja prijavijo do 22. maja.

Za šolsko leto 2015/2016 je sicer v srednjih šolah razpisanih 23.648 mest, v dijaških domovih pa je za novince predvidenih 2409 mest.

Po podatkih ministrstva se je do začetka aprila, ko je bilo moč še oddati prijavo, v srednje šole prijavilo 18.743 kandidatk in kandidatov. V dijaške domove pa so se prijavili 1403 dijaki novinci.

V programe nižjega poklicnega izobraževanja se je prijavilo 379 kandidatov (razpisanih je bilo 624 mest), v programe srednjega poklicnega izobraževanja 3528 kandidatov (razpisanih 6454 mest), v programe srednjega strokovnega izobraževanja 8087 kandidatov (razpisanih 9304 mest) in v programe gimnazij 6749 kandidatov (razpisanih 7266 mest).

STA


Najbolj brano