Lastniki upajo, da jih kazni ne bodo že takoj udarile po žepu

Prvi dan v novem letu bo prelomen za vse, ki želijo s pomočjo oglasov svojo nepremičnino prodati ali jo oddati v najem za več kot leto dni. Od 1. januarja morajo nepremičninski oglasi vsebovati tudi podatek o energetski učinkovitosti stavb. Če tega podatka ne bo, lahko lastnike doleti globa 250 evrov. Trenutno je na trgu več kot 20.000 nepremičnin, z energetskimi izkaznicami pa jih je opremljenih le dobrih 1000, zato marsikdo upa, da bodo inšpektorji sprva pogledali skozi prste.

Od 1. januarja morajo nepremičninski oglasi vsebovati tudi podatek o energetski učinkovitosti stavb. Če tega podatka ne bo, lahko lastnike doleti globa 250 evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Od 1. januarja morajo nepremičninski oglasi vsebovati tudi podatek o energetski učinkovitosti stavb. Če tega podatka ne bo, lahko lastnike doleti globa 250 evrov. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Z novim letom se bo izteklo prehodno obdobje, v katerem naj bi lastniki nepremičnin svoje nepremičninske oglase opremili s podatki o energetskih kazalnikih. A so to do zdaj naredili le redki; tik pred prazniki so na ministrstvu za infrastrukturo razpolagali s podatkom, da je bilo doslej za javne in zasebne stavbe skupaj izdelanih 1111 energetskih izkaznic. Med zasebnimi zgradbami morajo izkaznico imeti novogradnje in pa vse tiste stavbe, ki jih želijo lastniki prodati ali oddati v najem, daljši od enega leta.

Globa za oglaševanje brez podatka o energetskih kazalnikih bo 250 evrov. Globa bo stopila v veljavo 1. januarja, plačati pa jo bo moral lastnik in ne oglaševalec. Nekoliko pozneje, 24. februarja, bo začela veljati še globa za tiste, ki kupcu ali najemniku pred sklenitvijo pogodbe ne bodo predložili energetske izkaznice. Ta globa bo znašala 300 evrov.

Po novem letu je vsi še ne bodo imeli

Trenutno naj bi lastniki prek oglasov prodajali ali oddajali več kot 20.000 nepremičnin, zato je pričakovanje, da bo 268 licenciranih izdelovalcev izkaznic že do novega leta vse opremilo z energetsko izkaznico, nerealno.

Zanimanje za pridobitev energetske izkaznice je v zadnjih dneh leta res veliko, pravi energetski svetovalec Lucjan Batista, ki ima tudi licenco za izdelovanje energetskih izkaznic. Dejstvo je, da izdelovalci v tako kratkem času vseh izkaznic ne bodo uspeli izdelati, zato Batista ne izključuje možnosti, da bodo lastniki nepremičnin po novem letu množično umikali oglase za nepremičnine.

“Stranke bodo vsaj naročile izdelavo energetske izkaznice, ki bo narejena šele po novem letu. Upajmo, da bo to vsaj nekoliko 'omililo' inšpektorje pri izreku kazni. Mislim namreč, da je ta poteza vseeno boljša kot pa ne pristopiti k naročilu izdelave energetske izkaznice,” se milejšega ravnanja inšpektorjev v prvih tednih novega leta nadeja Batista.

Splošni cilj energetskih izkaznic je sicer informirati potrošnika, ali se izplača kupiti oziroma najeti neko nepremičnino. Energetska izkaznica ne vsebuje le podatka, kako energetsko učinkovita je stavba, pač pa daje tudi priporočila, kako njeno energetsko učinkovitost izboljšati. Nepremičninski agent Jernej Suša ne pričakuje, da bodo energetske izkaznice močno vplivale na nepremičninski trg, bodo pa morda prevesile jeziček na tehtnici, ko se bo nekdo odločal med dvema na videz enakovrednima nepremičninama. “Če se bosta prodajali dve stanovanji v starejšem bloku in bi energetska izkaznica za eno pokazala, da zaradi novega stavbnega pohištva porabi manj energije na leto, bi to stranki lahko olajšalo odločitev.”

Podobno pričakuje Jernej Suša iz nepremičninske agencije Ruj. Svoje stranke so že pred dvema mesecema obvestili, da gre prehodno obdobje, v katerem morajo oglase dopolniti z energetskimi kazalci, h koncu. Zdaj lahko rečejo, da nekatere nepremičnine, ki prek njihove agencije iščejo novega lastnika ali najemnika, že imajo izkaznico, pri mnogih pa je ta še v izdelavi. “Upamo na dobro sodelovanje z državnim aparatom, da inšpektorji ne bodo takoj po 1. januarju oglobili tistih, ki nimajo energetske klasifikacije. Pričakujemo, da bo v začetku prihajalo do opozoril, ker drugače se bo trg nepremičnin dejansko ustavil,” pravi Suša.

Pravilnik tik pred zdajci

Na inšpektoratu za promet, energetiko in prostor, kjer so zadolženi za nadzor nad energetskimi izkaznicami, ne razkrivajo, kako bodo njihovi inšpektorji ravnali čez nekaj dni. “Gradbeni inšpektorji bodo postopali v skladu z zakonskimi določili s področja nadzora in prekrškov, ki določajo tudi pogoje za izrek milejšega ukrepa. Bodočih dejanj v posameznih postopkih pa ne moremo predvidevati niti v naprej napovedovati,” sporočajo.

Energetsko izkaznico je sicer mogoče pridobiti že od julija 2013, na opozorila, da do novega leta vsi lastniki še ne bodo uspeli pridobiti tega dokumenta, odgovarjajo na ministrstvu za infrastrukturo.

Pa vendar je del krivde tudi pri njih: šele pred dobrim tednom so namreč v uradnem listu objavili pravilnik o metodologiji izdelave in izdaje energetske izkaznice stavb. Pravilnik med drugim prinaša dolgo pričakovano rešitev za izdelavo energetske izkaznice za posamezno stanovanje v večstanovanjskih stavbah s skupnim ogrevalnim sistemom.

Prilagojena rešitev, ki bo rešila marsikateri spor, ko lastniki niso soglašali z izdelavo izkaznice za celotno stavbo, če je izkaznico za prodajo ali oddajo v najem potreboval le kdo od solastnikov, se nanaša na kakih 3000 do 4000 stanovanj, ki so na trgu.

Maksimalne cene še do marca

“Seznam izdelovalcev je objavljen. Vsem, ki želijo pridobiti energetsko izkaznico, priporočamo, da pridobijo nekaj ponudb in na podlagi tega izberejo najugodnejšega ponudnika,” svetuje minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Trenutno še velja pravilnik o določitvi najvišje cene za izdelavo energetske izkaznice, marca pa naj bi vlada sprejela novo uredbo, v kateri po napovedih ministra ne bo več določala maksimalnih cen.

Trenutno najvišja cena energetske izkaznice za stavbe z največ 220 kvadratnimi metri površine znaša 170 evrov, za večje stavbe pa največ 0,89 evra na kvadratni meter površine. K temu je treba dodati še morebitne dodatne stroške, ki jih bo imel izdelovalec izkaznice, če dokumentacija o stavbi ne bo popolna ali če bo šlo za bolj zapletene primere.

Izkaznica tudi za rušenje?

Pravilnik ne določa obveznosti izdelovalca energetske izkaznice, da si mora ogledati stanje na terenu. Če meni, da ima dovolj dobre podatke, lahko porabo energije za ogrevanje stavbe izračuna kar iz dokumentov. Lucjan Batista ima o tem pomisleke; meni, da je skladnost z dejanskim stanjem mogoče zagotoviti le z ogledom.

Zmedo povzroča tudi določba o starih stavbah, ki jih nekdo kupi z na primer vnaprejšnjim namenom, da jih bo porušil in na njihovih temeljih postavil nov dom. Pravilnik pravi, da če je stavba dotrajana in neprimerna za uporabo ali bivanje, zanjo pa izračun energijskih kazalnikov ni mogoč, je treba ta dejstva navesti v energetski izkaznici. “Torej k izdelavi se pristopi, opravi se ogled in pri vnosu podatkov za izdelavo energetske izkaznice navede, da izračun energijskih kazalnikov ni mogoč. Tako jaz razumem ta člen,” pravi Batista in priznava, da zaradi takšnih nejasnih predpisov niso v zadregi le lastniki nepremičnin, pač pa včasih tudi izdelovalci izkaznic.

JANA KREBELJ


Najbolj brano