Lansko leto nadpovprečno toplo in mokro

Lani je povprečna temperatura zraka v Sloveniji po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) znašala 10,3 stopinje Celzija, kar je za celo stopinjo več kot leta 2013 in tudi več od desetletnih povprečij zadnjih tridesetih let, so sporočili s statističnega urada. Lansko leto je bilo tudi nadpovprečno mokro, so še ugotovili.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Najhladnejši mesec v letu 2014 je bil februar. Takrat je bila povprečna mesečna temperatura zraka tri stopinje Celzija, to pa pomeni, da je bil za kar 3,7 stopinje toplejši od februarja 2013 in med dvema ter tremi stopinjami toplejši od desetletnih povprečij zadnjih 30 let, ugotavlja Statistični urad Slovenije (Surs).

Najtoplejši je bil julij

Lanski najtoplejši mesec je bil julij, vendar je bil s povprečno mesečno temperaturo 18,4 stopinj Celzija za dve stopinji hladnejši od julija 2013. S povprečjem 17 stopinj Celzija je bil od avgusta 2013 hladnejši tudi avgust 2014, piše Surs. Poleti 2013 so namreč padali tudi vročinski rekordi. V primerjavi z zadnjim 30-letnim obdobjem pa lanska julij in avgust bistveno ne izstopata.

Lansko leto se od leta 2013 opazno razlikuje tudi po količini padavin, lani jih je padla kar petina več kot leto prej. Lanska količina padavin je tudi višja od povprečja v zadnjih 30 letih. Statistika se je v naravi večkrat pokazala, poplave so lani namreč prizadele različne konce države.

Največ dežja padlo v Bovcu

Leta 2014 je v Sloveniji padlo v povprečju skupaj 1957 milimetrov padavin, je izračunal Surs. Največ jih je padlo v Bovcu, 3959, torej tretjina več kot leto poprej. Najmanj padavin so bili deležni v Pomurju in na Štajerskem. V Murski Soboti so v celem letu namerili 1093 milimetrov, v Mariboru pa 1233 milimetrov padavin.

Količine padavin v Sloveniji se močno razlikujejo tudi po posameznih mesecih, opaža statistični urad. Najbolj deževen mesec leta 2014 je bil februar, ko je padlo 278 milimetrov padavin, sledili so januar, september in november, ko je v vsakem padlo več kot 200 milimetrov padavin.

Najmanj deževen mesec je bil s 50 milimetri padavin marec. Takrat je padlo štirikrat manj padavin kot marca 2013 in približno dvakrat manj od povprečja zadnjih tridesetih let.

Dolgoletna povprečja kažejo, da so najmanj mokri prvi trije meseci v letu. Za leto 2014 pa to ni povsem veljalo, saj je v januarju in februarju 2014 padlo v vsakem približno dvakrat več padavin kot v januarju in februarju 2013 in približno trikrat oziroma štirikrat več od povprečja zadnjih tridesetih let, je še sporočil Surs.

STA


Najbolj brano