Lamprehtu še en mandat na čelu Radia Slovenija

Programski svet RTVS je na današnji seji soglašal z imenovanjem Mihe Lamprehta za direktorja Radia Slovenija. Prejšnji štiriletni mandat na čelu radia se je Lamprehtu iztekel že 5. oktobra lani, ker pa se je iskanje novega direktorja zavleklo, ga je za vmesni čas generalni direktor RTVS Marko Filli imenoval za vršilca dolžnosti.

LJUBLJANA > Lampreht je moral za nov mandat na mestu direktorja Radia Slovenija prepričati vsaj 15 od 29 članov programskega sveta - dobil je ravno 15 glasov. Na tokratni razpis so sicer prispele štiri kandidature. Poleg Lamprehta in producenta hišnega simfoničnega orkestra Borisa Renerja sta ju oddala še dva kandidata, ki pa nista izpolnjevala vseh pogojev.

Filli je poudaril, da je bila odločitev težka, saj je izbiral med dvema resnima kandidatoma, ki sta ponudila kakovostno vizijo dela. Po njegovih besedah so pri odločitvi prevladale bogate izkušnje, ki jih ima Lampreht kot novinar, direktor in poznavalec medijev.

Lampreht je med cilji prihodnjega razvoja radia izpostavil profilacijo programov, ki bo prinesla prepoznavne vsebinske razlike med njimi. Zavzel se je, da bi se Val 202 kot najbolj prepoznavna storitvena znamka Radia Slovenija v prihodnje bolj usmeril k mladim javnostim. Več pozornosti mladim naj bi namenil tudi program Ars.

Odziv svetnikov na Lamprehtovo predstavitev je bil raznolik. Sašo Hribar je dejal, da kandidata zaradi njegovega dosedanjega dela v celoti podpira, predstavitev pa je označil za katastrofalno. Nekateri svetniki so pohvalili Lamprehtove izkušnje, poznavanje radijskega medija in pripravljenost priznati napake, zopet drugi - med njimi tudi Slavko Kmetič - so mu očitali nezadostne menedžerske sposobnosti.

Predsednik programskega sveta Mitja Štular je Lamprehta pozval, naj pojasni, kakšni so njegovi načrti na področju kadrovanja. Lampreht je odgovoril, da ni dobro prehitevati razpisov, ki bodo sledili in bodo pokazali, kakšna bo kadrovska ekipa v prihodnje.

Še pred potrditvijo dnevnega reda se je pojavilo vprašanje, ali naj programski svet sploh glasuje o imenovanju direktorja radia. Fillijeva podpora Lamprehtovi kandidaturi je namreč prispela do svetnikov tri dni kasneje, kot je skrajni rok v poslovniku.

Kljub temu je programski svet izglasoval, naj točka ostane. V prid takšni odločitvi je svetnik Ciril Baškovič opozoril, da poslovniški rok ni določen obligatorno. Slišati je bilo tudi stališče, da je Lampreht prepoznaven kandidat, zato seznanitev z njegovo vizijo dela terja nekaj manj časa.

Programski svet bo danes prisluhnil tudi poročilu vodstva Radiotelevizije Slovenija (RTVS) o realizaciji programsko produkcijskega načrta za leto 2014. Na pobudo svetnika iz vrst zaposlenih na RTVS Igorja E. Berganta pa bo vodstvo pojasnilo primere zaslišanj novinarjev in kako je z zaščito novinarjev. Kot običajno bo seja namenjena tudi vprašanjem svetnikov.

STA


Najbolj brano