Labirint, začarana omara in zakleti skedenj

Tudi letošnja noč čarovnic bo minila v znamenju grozljivk, tavanja po strašnih poteh in rovih ter iskanju izgubljenih kosti stare Slovanke. Najbolj pogumni pa bodo poskušali razrešiti umor v posebni sobi pobega - Zakleti skedenj. Cilj bo v obiskovalcih prebuditi strah, kar pa v delu leta, ko je dan čedalje krajši in noč daljša, ne bo težko.

Noč čarovnic, noč z 31. oktobra na 1. november, po 
navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije.  Foto: Petra Vidrih
Noč čarovnic, noč z 31. oktobra na 1. november, po navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije.  Foto: Petra Vidrih

LJUBLJANA > V Divaški jami bodo pripravili čarovniško predstavo za otroke s čarodejem Samom Sebastianom, ki mu bodo družbo delale prijateljice čarovnice, temu pa bo sledil voden ogled jame in ognjeno presenečenje.

Čarovnice bodo obiskale tudi grad Jable, kjer bodo pripravili otroško predstavo in ustvarjalne delavnice ter poslikava obrazov, zvečer pa bo na sporedu spektakularna srhljiva enodejanka Poslednja sodba, z veliko petja, plesa in ognjenim šovom. Po vsej državi bo še vrsta manjših čarovniških prireditev.

Kje so kosti stare Slovanke?

Tako Halloween festival v Orehovem gaju v Ljubljani kot noč čarovnic v Kranju bosta letos v veliki meri posvečena otrokom. V rovih pod starim Kranjem bodo z različnimi predstavami poskušali z otroki izganjati strah pred živalmi. Obiskovalci se bodo lahko izgubili v začaranem labirintu ali pa se skozi začarano omaro podali v čarovniški svet. Odrasli pa se bodo lahko skozi temne dele rovov sprehodili le z lanternami, je zapisano na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

V Orehovem gaju za noč čarovnic organizirajo Halloween festival, ki poteka od petka in se bo zaključil danes. Zaradi velikega interesa pa bodo organizatorji festivalske dogodke najverjetneje razširili tudi na termin med 2. in 7. novembrom. Družine se z otroki lahko odpravijo na strašno pot v gozd, kjer nabirajo sestavine za poseben napoj, ta pa prežene vse zlo s tega sveta, ali pa na poti bežijo in premagujejo čarovnice ter zombije. Strašna pot ima dnevno in nočno - strašnejšo - različico, je povedal direktor skupine Orehov gaj Žiga Novak.

Noč čarovnic, noč z 31. oktobra na 1. november, po navajanjih etnologov izvira iz keltske tradicije. Kelti so 1. novembra, ki se začne po nekdanjih predstavah že s predvečerom, praznovali praznik samhain, ko se je po keltskem koledarju začelo zimsko obdobje. Kasneje je pri Angležih z nastopom krščanstva praznik prekril anglosaksonski halloween, kar je skrajšana oblika za “all hallows' eve” oziroma za predvečer dneva vseh svetnikov.

Za odrasle in starejše otroke na festivalu organizirajo tudi “halloween” različico sobe pobega, ki se imenuje Zakleti skedenj. V sobi pobega lahko sodeluje pet ekip, v posamezni ekipi pa lahko tekmuje od dva do šest tekmovalcev, ki morajo za rešitev iz skednja v sodelovanju z drugimi ekipami razrešiti umor izpred dvajsetih let, je povedal Novak. Z enako “strašno” tematiko pa bodo nadaljevali tudi na “Murder Myster Dinner” - večerji, kjer bodo obiskovalci skušali razjasniti čudne reči, ki se že desetletja dogajajo na starodavnem posestvu Trobec ob robu gozda, je še dodal.

Na Blejskem gradu pa se lahko dopoldne otroci, popoldne pa vsi ostali pridružijo iskanju kosti stare Slovanke, ki so izginile. Za obisk grajskih kotičkov in kleti pa bo potrebnega kar nekaj poguma, ki pa bo tudi nagrajen, so zapisali na spletni strani občine Bled.

Grozljivke po izboru Marcela Štefančiča

Poleg vseh zabav v kostumih, ki bodo potekale v klubih po vsej Ljubljani, se bo tudi na letošnjo noč čarovnic v Kinodvoru odvil tradicionalni maraton grozljivk po izboru Marcela Štefančiča. V desetih urah se bo na platnu zvrstilo pet grozljivih filmov, obiskovalcem pa bo na voljo tudi “halloween” ličenje in krvave specialitete v kavarni, so zapisali na spletni strani Kinodvora.

STA


Najbolj brano